Hlavní obsah

Překotný porod zvládli rodiče sami. Miminko se narodilo v autě u přejezdu v Opavě

Opava

Překotný porod se odehrál v sobotu v autě odstaveném u železničního přejezdu v Opavě. Na svět přišla krásná a zdravá holčička Zorka. Narodila se zde mamince Lindě, kterou vezl její muž Petr z Hradce nad Moravicí do porodnice v Krnově. Celý porod zvládli rodiče ve voze sami. Pomohla jim přes telefon porodní asistentka.

Foto: SZZ Krnov

Rodiče zvládli porod zcela sami v autě

Článek

Překotný porod je podle odborníků poměrně vzácný. Probíhá velmi rychle, může spontánně nastat kdykoliv a kdekoliv.

„Maličká Zorka se narodila chvíli po výjezdu z domova, v autě, do rukou mámy a táty. Když jsem k autu o dvě minuty později dorazila, viděla jsem zdravé, klidné, růžové miminko v náručí mámy, tepající pupečník a šťastného tatínka. Po zkontrolování všeho nutného jsme se rozhodli dojet společně do krnovské porodnice, kde už o nás věděli a čekali na náš příjezd,“ popsala porod v autě porodní asistentka Tereza Hírešová.

Plánovala porod s hudbou a vůněmi

Ta společně s Lindou a Petrem původně plánovala porod s relaxační hudbou, s vůní olejů a napářky v bezpečném prostředí krnovské porodnice, kde zvuk vody z vany nebo sprchy v přítmí vytváří poklidnou intimní atmosféru. „Místo relaxační hudby nám při porodu v autě vyhrávalo rádio,“ smál se šťastný tatínek Petr Mohyla.

Foto: SZZ Krnov

Šťastná maminka Linda po porodu s malou Zorkou

Když před pár lety Petr s Lindou čekali svou první dcerku, vybrali si krnovskou porodnici, která jim vyhovovala. Když čekali druhé dítě, tak volba už byla jasná, chtěli znovu porod prožít v krnovské nemocnici, i když mají k domovu blíže porodnici v Opavě.

S krásným výhledem na opavský kovošrot

„Osud tomu ale chtěl, že porod proběhl trochu jinak, než jsme si naplánovali. Do krnovské porodnice jsme dorazili se Zorkou v náručí vlastně jen na obvyklé novorozenecké vyšetření,“ podotkl Petr, který dokázal zachovat chladnou hlavu, i když mu žena při jízdě v autě oznámila, že to do porodnice asi nestihnou.

„Doufal jsem, že na kruháči to otočíme směrem do opavské porodnice. Brzy ale bylo jasné, že takzvaný překotný porod musíme zvládnout sami. Zorka se nám tak narodila v autě odstaveném poblíž železničního přejezdu s krásným výhledem na opavský kovošrot,“ popisoval muž, kterému přes telefon dávala porodní asistentka instrukce, co má dělat.

„Hlavně nás porodní asistentka ujistila, že všechno je v pořádku a že to zvládneme,“ líčil tatínek dramatické okamžiky v automobilu.

V krnovské porodnici pak Zorce zapsali do karty přímo předpisové novorozenecké míry: 48 centimetrů a 3,6 kilogramu. Šok z překotného porodu v autě tak u rodičů vystřídaly ty nejkrásnější pocity štěstí.

Do nemocnice rodička nedojela. Překotný vánoční porod ale skončil dobře

Domácí
Související témata:
Krnovská nemocnice

Výběr článků

Načítám