Hlavní obsah

Pozdě ale přece. Pohlednice došla na adresu ve Walesu po 121 letech

Až po 121 letech se pracovníkům britské Královské pošty podařilo doručit na místo určení pohlednici adresovanou Lydii Daviesové z města Swansea na jižním pobřeží Walesu. Tento měsíc zásilku dostala stavební spořitelna, která má v domě na ulici Cradock Street, kde rodina Daviesových kdysi bydlela, svou filiálku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slečně Lydii mohlo být v roce 1903 kolem 16 let. Pohlednici odeslal jistý Ewart, který napsal, že je mu „moc líto“, že nemůže najít „pár“ blíže neupřesněných předmětů.

Připojil také přání „doufám, že si to doma užíváte“ a zmínil se ještě o tom, že má asi deset šilinků kapesné, v čemž ale není zahrnuto jízdné za vlak. „Takže se mi daří dobře,“ dodal pisatel.

Na pohlednici je vytištěno dílo anglického malíře zvířat z 19. století Edwina Henryho Landseera, které zobrazuje jelena stojícího ve sněhu na břehu vodní plochy a s horami v pozadí. V levém dolním rohu je obrázek opatřen názvem The Challenge (Výzva).

Pohlednice je psána černým inkoustem a je na ní nalepena půlpencová zelená známka s portrétem krále Eduarda VII., který vládl Spojenému království v letech 1901 až 1910.

Stavební spořitelna chce nyní pátrat po příbuzných slečny Lydie. Bude to prý ale obtížné, protože příjmení Davies je ve Walesu velmi rozšířené. Kromě toho je možné, že potomci žijí v jiné části Spojeného království nebo také mimo Evropu.

„Záměrem je, aby se pohlednice vrátila někomu, kdo by mohl být s Lydií spřízněn. Aby to pro ně byla památka, kterou budou moci předávat dalším generacím,“ řekl podle listu The Guardian mluvčí spořitelny Henry Darby.

Určité výsledky pátrání už přineslo. Záznamy ze sčítání lidu z roku 1901 naznačují, že slečna Lydia na Cradock Street 11 žila s rodiči a pěti sourozenci. Později se provdala za muže, který vlastnil hotel v Londýně.

Zásilka jeho pracovníky spořitelny v každém případě velmi překvapila. „Není to něco, co očekáváte, že budete řešit po příchodu do práce. Rozhodně mi to změnilo týden,“ řekl dále Darby.

K jedinečném případu se vyjádřila také Královská pošta. „Je pravděpodobné, že se pohlednice vrátila zpět do našeho systému poté, co se na více než sto let ztratila. A jestliže je zásilka v systému, je naší povinností ji doručit,“ prohlásil mluvčí společnosti.

Britská vláda prověří převzetí tamní pošty Křetínského firmou

Ekonomika

Výběr článků

Načítám