Hlavní obsah

Pouliční stánek v Mexico City získal michelinskou hvězdu

Stánek Tacos El Califa de León stojí v mexickém hlavním městě Mexico City již od roku 1968 a denně zákazníkům servíruje pouze čtyři druhy tacos. A letité úsilí o co nejlepší jídlo minulý týden přineslo nevídanou odměnu: michelinskou hvězdu, tedy mezi širokou veřejností nejprestižnější kulinářské ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Arturo Rivera Martínez ve svém stánku Tacos El Califa de León

Článek

Arturo Rivera Martínez pracuje ve svém stánku Tacos El Califa de León již více než 20 let, když tento úděl převzal od svého otce. Každý den opeče mnoho kilogramů masa a nespočet tortil. O zákazníky nemá nouzi, ale minulý týden ve středu k němu zavítali neobyčejní hosté: komisaři z michelinského průvodce, jenž oceňuje jen ty nejlepší restaurace.

Jako součást ocenění mu donesli i speciální michelinský kuchařský oděv z kvalitní bytelné tkaniny, ale Arturo si jej ani neoblékl. V jeho stánku, jenž zabírá plochu necelých deseti metrů čtverečních, je totiž takové horko, že by se v něm uvařil.

Výjimečnost jeho tacos spočívá mimo jiné v jednoduchosti. Nabízí jen čtyři varianty pokrmu, přičemž kromě základního koření k masu již nic nepřidává. Zákazníci se pak sami mohou rozhodnout, zda si tacos zakápnou červenou nebo zelenou omáčkou, případně šťávou z čerstvých limet.

Foto: Profimedia.cz

Arturo Rivera Martínez ve svém stánku Tacos El Califa de León

Stánek se nachází ve vcelku omšelé čtvrti San Rafael, donedávna ovšem k Arturovi chodívali i dobře situovaní zákazníci. Nedaleko totiž má sídlo jedna z mexických politických stran. Před několika lety ale začal její vliv slábnout, a tak někdo v obleku dnes přijde jen zřídkakdy.

Za oněch dvacet let našel Arturo řadu fíglů, jak být lepší než konkurence. Jedním z nich je například čerstvost masa i tortil, jejichž výroba ostatně probíhá přímo ve stánku. Na další detaily je však již skoupý. Nechce prozradit ani to, odkud odebírá maso, natož aby sdělil, jak přesně dlouho nechává maso na plotně a kdy jej obrací.

Italský Milán zakáže noční prodej jídla v ulicích. I zmrzliny

Koktejl

Unikátní je také umístění tohoto výjimečného podniku, protože uvnitř se vzhledem k rozměrům a horku sedět nedá, venku na ulici žádné posezení také není, a dokonce se tam nedá ani stát, protože nejbližší okolí zabrali stánkaři s ponožkami, bateriemi a příslušenstvím k mobilním telefonům, popsal web Fox News.

Přesto sem stále proudí množství věrných zákazníků, kteří Arturovy tacos považují za nejlepší jídlo ve městě. Neodradí je ani dost vysoká cena, která v přepočtu činí necelých 120 korun.

Majitel sám neplánuje ani rozšiřování, ani přemístění podniku. „Proč opravovat něco, co funguje? Bůh to tak nařídil a vy se s tím musíte vyrovnat,“ nepřidělává si žádné starosti.

Bojovníci z lidu

Server Fox News doplnil, že v současnosti je v Mexico City šestnáct restaurací oceněných michelinskou hvězdou a další dvě se chlubí dvěma hvězdami. Kromě Arturova stánku jsou to však všechno velmi drahé a noblesní restaurace.

V gastronomickém světě Arturo Rivera Martínez ovšem není zase až takovým zjevením, jak by se mohlo zdát. Michelinskou hvězdu už v minulosti několik podobných podniků získalo. Jedním z nich byl například malý tokijský stánek s chobotnicovými kuličkami, zaujal také pouliční prodejce v Bangkoku nebo provozovatel malého stánku na tržnici v čínské čtvrti v Singapuru, přičemž mu k tomu stačilo „obyčejné“ kuře s rýží.

A jaký vybraný nápoj by Arturo zákazníkům ke svým tacos doporučil? Tentokrát nic pro gastroexperty. Když tu otázku dostal, odpověděl, že má rád kolu.

Stánek v Mexiku prodává krysí maso a polévku, je poslední svého druhu

Koktejl

Výběr článků

Načítám