Hlavní obsah

Poslíček doručil zásilku na zápraží, okamžitě se o ni poprali dva zloději

Zaměstnanec doručovací služby FedEx se nestačil divit, když položil zásilku na zápraží domu v malé obci v americkém státě Pensylvánie a okamžitě se k ní seběhli dva zloději, kteří o balíček svedli nejprve běžecký a pak náznakem i pěstní souboj. Krádeže zásilek jsou v posledních letech ve Spojených státech stále častější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oblast označovaná jako Lower Heidelberg Township, která leží nedaleko pensylvánského města Reading a zhruba 110 kilometrů severozápadně od Filadelfie, je osídlena jen velmi řídce a pravděpodobně půjde o velmi klidnou oblast. I sem se však již začínají stahovat nejrůznější zlodějíčci, kteří mají políčeno na balíčky, jež u domů nechávají zaměstnanci doručovacích služeb.

Minulý týden zde dokonce došlo k bizarnímu incidentu, kdy se dva zloději doslova seběhli k balíčku u domu Kevina Lary ihned poté, co jej tam poslíček firmy FedEx položil. Na záběrech z kamery u dveří je vidět, jak dva muži sprintují k zásilce, a na místě to chvilku vypadá, že se mladíci i poperou, když jeden z nich zvedne ze země kbelík. Nakonec však k fyzické konfrontaci nedošlo.

Video se objevilo jen nedlouho poté, co byl podobný případ zaznamenán v Ohiu. Tam však zloděj ukradl poslíčkovi zásilku téměř rovnou z rukou.

„Chudák řidič, vypadá vyděšeně,“ komentoval video sám okradený Kevin Lara a informoval, že v krabici byly mobilní telefony objednané u tamějšího operátora. „O ty telefony se nebojím, ale co kdyby ten chlap ublížil někomu z mé rodiny? Sem svět dospěl? A jak věděli, že mi ty telefony doručují? Tady se děje něco podezřelého,“ nebyl Kevin úplně v klidu.

Souhlasí s ním i místní šerif Chris Stouch: „Přišli sem dva gauneři a dostali se do potenciálně smrtelného sporu. Neuvěřitelné. A opravdu se těším, až je chytím, protože z nich chci udělat exemplární případy.“

Čím dál větší problém

Otázka je, jestli se to podaří. Server Philly Voice totiž připomněl, že pensylvánský guvernér John Shapiro již na konci loňského roku schválil zvýšení trestů za podobné krádeže, ale zatím se úplně nezdá, že by si zlodějíčci začali hledat jiné způsoby, jak si přilepšit.

Takzvané „verandové pirátství“ představuje v posledních letech velký problém v celých Spojených státech. Značný nárůst těchto krádeží lidé zaznamenali zejména v posledních letech, kdy se během pandemie covidu-19 Američané ve velkém vrhli na online nakupování a nechali si zboží doručovat domů. Minulý rok bylo podle údajů společnosti Capital One Shopping odcizeno kolem 119 milionů zásilek v souhrnné hodnotě 13,4 miliardy dolarů.

Některá policejní oddělení proto podle Philly Voice začala v ulicích umisťovat falešné balíčky opatřené GPS moduly, aby bylo možné zloděje sledovat. Dá se totiž předpokládat, že mnozí z nich se krádeží dopouštějí opakovaně.

Objednáno, doručeno a ihned ukradeno. Kurýr v Ohiu jen přihlížel

Koktejl

Výběr článků

Načítám