Hlavní obsah

Policisté v Portlandu zatkli bezdomovce, věznice jej odmítla přijmout

V Portlandu v americkém státě Oregon došlo k zajímavému střetu mezi vedením města a státní mocí. Tamější policisté totiž zatkli bezdomovce za porušení městské vyhlášky, ale státní vězení odmítlo tohoto muže přijmout.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovecká kolonie v centru Portlandu

Článek

Americký stát Oregon se již nějaký čas potýká s velmi vysokou mírou bezdomovectví. Zejména v jeho největším městě Portlandu jsou stany a jiné provizorní přístřešky místních bezdomovců k vidění takřka na každém kroku. Město se proti tomu snaží bojovat různými způsoby, ale zatím víceméně marně.

Jedním z těchto prostředků měla být i městská vyhláška, podle níž mohou být částkou 100 dolarů (přes 2300 korun) pokutováni všichni bezdomovci, kteří odmítnou nabídku takzvaného náhradního přístřeší. Jiným trestem v těchto případech může být sedmidenní vězení, přičemž obě tyto varianty mohou být uděleny i zároveň.

Nařízení vstoupilo v platnost letos 1. července, ale k prvnímu zatčení došlo až ke konci měsíce. Jenže když portlandští policisté přivezli blíže nespecifikovaného bezdomovce do věznice, tak jej tam odmítli přijmout. Zdůvodnili to tím, že přijímají pouze lidi, kteří se něčím provinili proti nařízením či zákonům platným na úrovni celého státu, a nikoliv ty, kteří porušili městkou vyhlášku.

Poctivost se vyplácí. Pro bezdomovce, který v Amsterdamu odnesl policii naditou peněženku, lidé vybrali statisíce

Koktejl

„Jsem tímto rozhodnutím zklamán a znepokojuje mě, co to může znamenat pro bezpečnost veřejnosti,“ řekl portlandský starosta Ted Wheeler serveru Fox News. Podle mluvčího úřadu šerifa okresu Multonmah, jenž v Portlandu provozuje dvě věznice, však toto rozhodnutí vychází ze směrnice vydané v roce 2023.

Starosta Wheeler ovšem argumentuje tím, že s autorkou této směrnice, okresní šerifkou Morrisey O’Donnellovou a jejím týmem, již dříve problém diskutoval a byl údajně výslovně ujištěn, ze omezení týkající se věznění osob, které se provinily na úrovni městské vyhlášky, byla zrušena. Naproti tomu sama O’Donnellová v pozdějším prohlášení popřela, že by kdy se zrušením těchto omezení souhlasila.

„Domnívám se, že nápravný systém musíme využívat jako místo pro lidi, kteří představují skutečné nebezpečí pro veřejnost, ale to nezahrnuje osoby, jejichž jediným přestupkem je život bez přístřeší,“ dodala.

Velké problémy pro město i celý stát

To, co na první pohled může vypadat jako bezvýznamná přestřelka kvůli jednomu bezdomovci, však v Portlandu i celém Oregonu představuje velký problém, protože počet bezdomovců zde v posledních letech vzrostl skutečně značně.

Město se snaží bezdomovectví regulovat všemi možnými způsoby, a tak loni například městská rada schválila zákaz „táboření“ ve dne. Jenže toto nařízení později zrušil oregonský soud, protože podle jeho stanoviska odporovalo státním zákonům.

Portlandská radnice dlouhodobě vyjadřuje nespokojenost s oregonskými zákony a dalšími právními překážkami, které jí brání v efektivním řešení městských problémů, jako jsou například právě bezdomovectví nebo také drogy. Ostatně ty jsou v Oregonu v současnosti legální, ale situace je už natolik neúnosná, že od 1. října budou opět na celostátní úrovni postaveny mimo zákon.

Bezdomovec prodával kávu, úřady mu to zatrhly. Lidé se mu složili na kavárnu

Koktejl

Výběr článků

Načítám