Hlavní obsah

Policisté v Alabamě zadrželi pastora, když sousedovi zaléval květiny. Teď půjdou sami před soud

Když pastor Michael Jennings před dvěma lety zaléval sousedovi květiny, oznámila to další sousedka na policii. Svůj omyl se později snažila policistům vysvětlit, ale ti pastora přesto zadrželi. Nyní za to sami stanou před soudem.

Foto: AP / Childersburg Police Department, ČTK

Pastora Michaela Jenningse zatkla policie, když sousedovi zaléval květiny.

Článek

Případ pastora Michaela Jenningse ze zhruba pětitisícového městečka Childersburg v americkém státě Alabama začal již v roce 2022. Jeho soused totiž na delší dobu odjel a Michaela požádal, zda by se nepostaral o rostlinstvo na jeho zahradě.

Když však pastor jednoho dne sousedovy rostliny zaléval, nahlásila jej jiná sousedka policii. V první chvíli jej totiž nepoznala. Zanedlouho na místo přijeli policisté a začali Michaela prověřovat. Ten se jim snažil vysvětlit, že bydlí naproti a sousedovi pouze zalévá zahradu, ale muži zákona po něm chtěli doklad totožnosti.

Michael Jennings však v minulosti pracoval u bezpečnostní služby a také absolvoval kurz pro začínající policisty, takže má dost slušné znalosti zákona. Proto také ví, že není možné občana legitimovat bez opodstatněného důvodu. A ten podle něj nenastal.

Policisté však měli opačný názor, zpochybňovali pravdivost jeho tvrzení, a tak pastora zadrželi a odvezli. Aby se dostal znovu na svobodu, musel navíc zaplatit kauci ve výši 500 dolarů (při dnešním kurzu něco přes jedenáct tisíc korun), uvedl web Daily Mail.

Situaci se snažila napravit ještě sousedka, která Michaela Jenningse původně nahlásila. Přiběhla na místo a sdělila, že pastor skutečně žije kousek vedle. Policisté se však zeptali, zda má povolení na sousedově zahradě zalévat. To žena potvrdit nemohla, ale řekla, že Michael a nepřítomný soused jsou přátelé, takže povolení mít může.

Při zatýkání pastor ještě upozornil na rasové profilování a s tímto motivem od té doby pracuje i jeho právník Harry Daniels. Společně se dva roky pokoušeli podat na policisty žalobu, ale narazili na skutečnost, že tamější muži zákona v podobných případech disponují jistou omezenou imunitou. Aby mohli být za své činy při výkonu služby žalováni a souzeni, musejí při tom zjednodušeně řečeno porušit zákon nějakým výraznějším způsobem.

Dvouleté úsilí Michaela Jenningse a Harryho Danielse však nakonec skončilo úspěchem, když Federální odvolací soud zrušil rozhodnutí soudce nižší instance, a tak policisté Christopher Smith, J. Gable a Jeremy Brooks nakonec přece jen budou svůj dva roky starý zásah vysvětlovat před soudem.

Policisté v Portlandu zatkli bezdomovce, věznice jej odmítla přijmout

Koktejl

Výběr článků

Načítám