Hlavní obsah

Pokání po 52 letech. Američan poslal mnichovské pivnici peníze za ukradený máz

Mnichov

Po více než půl století se hnulo špatné svědomí v Američanovi, který si v roce 1972 jako student během návštěvy věhlasné mnichovské pivnice Hofbräuhaus ukradl jako suvenýr jeden keramický máz. Nyní se k hříchu z mládí přiznal, když poslal restauraci omluvný dopis a do obálky přiložil padesátidolarovou bankovku (1155 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je mi líto, že jsem tehdy odešel z Hofbräuhausu s namodralým kamenným džbánkem s vaším logem ‚HB‘, aniž bych za něj zaplatil,“ napsal pan Gregory, 74letý důchodce z amerického státu Wyoming s tím, že jej má dodnes.

„Vím, že za to musím zaplatit. Myslím, že ta částka náklady pokryje,“ dodal pisatel k přiložené bankovce. „Prosím, promiňte mi mou netaktnost,“ uvedl na závěr Američan, který podle magazínu Focus psaní anonymně podepsal jako „pošetilý vysokoškolský student“. Zřejmě nedopatřením ale své jméno i adresu uvedl na obálce.

Podle mluvčího pivnice Tobiase Ranzingera šlo o jeden z posledních keramických mázů. Restaurace do nich čepovala právě jen do roku 1972, kdy se v Mnichově konala letní olympiáda.

„Pak jsme přešli na skleněné nádoby,“ upřesnil mluvčí, podle nějž dnes pivo do původních nádob dostávají už jen vybraní štamgasti. Navzdory historickému pozadí ale nejsou tyto pivní mázy vzácností. „Nemají dramatickou hodnotu, 50 dolarů by mělo stačit,“ ujistil Ranzinger.

Jeho podnik nyní pošle americkému kajícníkovi pozvánku k návštěvě Hofbräuhausu s poukázkou na konzumaci blíže neupřesněného množství piva. Připojí k tomu i následující vzkaz: „Přejeme ti ještě mnoho radosti s tvým mázem. Padesát dolarů, které jsi nám poslal, věnujeme na charitu.“

Deník Bild poznamenal, že turisté odnášejí pivní nádoby z Hofbräuhausu permanentně. „Ukrývají je do ruksaků nebo maskují pod bundami. Tyto jednolitrové nádoby jsou oblíbeným suvenýrem nejvíce u Amíků a Číňanů,“ napsal list.

Do kostela mu nechodili lidi. Kněz začal kázat po barech a hospodách

Koktejl

Výběr článků

Načítám