Hlavní obsah

Podivný recept na těstoviny vyvolal mezi Italy a Francouzi kauzu „carbonaragate“

Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza „carbonaragate“, napsal francouzský list Le Parisien.

Foto: Démotivateur

Takto to vypadalo na začátku receptu - vše v jednom hrnci, jen přidat vodu

Článek

Video s přípravou slavného italského jídla, propagující jednu značku těstovin, zveřejnil koncem března zábavní server Le Démotivateur, po kritice už ho však společně s videem ze stránek odstranil. Inspirací prý byla kuchařka s recepty na jídla z jednoho hrnce americké celebrity Marthy Stewartové.

V krátkém filmu tak lze vidět, jak v jedné nádobě mizí cibule, kousky slaniny a těstoviny farfalle (motýlci). Po 15 minutách vaření na mírném plameni všech těchto ingrediencí mírně podlitých vodou přidávají autoři lžíci francouzské obdoby kysané smetany. Na talíři pak dílo završí hoblinkami parmezánu a jedním syrovým žloutkem.

Toto pojetí kultovních těstovin okamžitě vyvolalo na internetu vlnu nevole. Facebooková skupina nazvaná Sai come mangi? (Víte, jak jíte?) video převzala s žádostí o „pět minut ticha za smrt těstovin carbonara ve Francii“. „Musíte jim odpustit, neboť nevědí, co činí,“ píše se v jednom komentáři.

Ať zasáhne premiér

Video se pak rychle šířilo po síti a další tisíce reakcí následovaly. O „kauze“ informovala také italská média, například listy La Repubblica a Corriere della Sera. Jeden z titulků zní „video, které zabíjí italské těstoviny“.

Někteří uživatelé sociálních sítí dokonce vyzvali italského premiéra Mattea Renziho, aby ve věci osobně intervenoval u francouzského prezidenta Françoise Hollandea. „Je to otázka kultury,“ uvádí se v jednom příspěvku na Twitteru.

Výrobce těstovin, který je na videu propagován, pak v prohlášení zveřejněném na serveru Le Démotivateur napsal, že se nebrání různým verzím „mytických těstovin carbonara“. To, co se strhlo, je už ale podle něj příliš.

„Pardon!“ dodala společnost a zveřejnila recept na tradiční těstoviny carbonara. Ty se připravují především ze špaget uvařených al dente neboli na skus, přidává se do nich pancetta nebo guanciale (sušený kus vepřového podbradku), parmezán či pecorino, nejméně pět žloutků, sůl, pepř a olivový olej.

Související témata:

Výběr článků

Načítám