Hlavní obsah

Poctivost se vyplácí. Pro bezdomovce, který v Amsterdamu odnesl policii naditou peněženku, lidé vybrali statisíce

Více než 34 tisíci eury (843 880 korun) přispěli dárci v internetové sbírce během jediného dne muži bez domova, který policii odevzdal peněženku nalezenou v Amsterdamu. V peněžence bylo kolem dvou tisíc eur (skoro 50 tisíc korun).

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Třiatřicetiletý Hadjer Al-Ali na peněženku narazil, když v odstaveném vlaku hledal zálohované lahve, které pak chtěl vyměnit za hotovost. Odnesl ji pak na policejní stanici na ulici Nieuwezids Voorburgwal, kde ji odevzdal policistovi.

„Nevím, čí ty peníze jsou. Možná je někdo schoval pro své dítě. Možná patří někomu, kdo je opravdu potřebuje,“ prohlásil podle webu DutchNews. Dodal, že ať najde cokoli, vždycky to vrátí.

Policie muži za jeho poctivost udělila ocenění Stříbrný palec a dostal také dárkový poukaz v hodnotě 50 eur. „Vždy jsem se snažil žít čestně,“ svěřil se muž . „Vždycky říkám pravdu a snažím se být spravedlivý… Tohle je pro mě znamení, ocenění a hodně to pro mě znamená.“

Ve vídeňském taxíku zapomněla 13 tisíc eur. Poctivý řidič je vrátil

Koktejl

V peněžence nebyly žádné doklady, které by umožnily kontaktovat majitele. Pokud se vlastník do roka o peněženku a peníze nepřihlásí, připadne nálezci. Toho ale i bez toho čeká výrazné zlepšení poměrů.

Poté, co ho k tomu vyzvali jeho příznivci, si totiž založil účet GoFundMe, na který mu mohli lidé přispívat. A už po prvním dni svítila na webových stránkách sbírky s názvem „Podpora čestného Hadjera“ částka 34 102 eur (846 412 korun). Například jeden anonymní dárce přispěl do sbírky částkou 750 eur (18 615 korun)

Peníze i nabídky práce

Muž, jenž už 18 měsíců spí na ulici, uvedl, že se mu po vrácení peněženky „život úplně obrátil naruby“. Dodal, že za vybrané peníze si nyní bude moci pronajmout dům, aby mohl žít jako dřív. „Toto změní můj život k lepšímu,“ radoval se. „Mohu znovu investovat do budoucnosti.“

Otec dvou dětí ve věku šest a pět let, které žijí v dětském domově v Apeldoornu, také obdržel mnoho zpráv od lidí, kteří mu nabízejí práci.

„Chci všem moc poděkovat… Nedokážu popsat, jak se teď cítím… Lidé mi říkají ty nejmilejší a nejhezčí věci. Nemohu najít slova, nevím, co říct, jsem plný adrenalinu,“ řekl Hadjer.

Bezdomovec v Nizozemsku vrátil 2000 eur, které našel ve vlaku

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám