Hlavní obsah

Po pás v bahně. Záchranářky prověřil noční odchyt uvězněných labuťátek

Plzeň

Ve tmě a skoro po pás v bahně. Tak vypadala záchrana labutího páru a jeho čtyř čerstvě narozených mláďat – ta po nedávné povodni uvázla na hnízdě uprostřed protrženého mokřadu na Vejprnickém potoce nedaleko Plzně a bez pomoci neměla šanci přežít.

Foto: DES OP

Hana Makoňová s polapeným labuťákem

Článek

„Odchyt na vypuštěné vodní ploše, kde výška bahna dosahovala místy až jeden metr, patřil za mou třicetiletou kariéru k těm nejhorším, co jsem kdy zažil,“ konstatoval Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Začátek vypadal slibně. Samec se nechal nalákat na hlas záchranářky Gabriely Černé a dvě hrsti ovesných vloček. „Byl jsme z toho v transu, když obrovský desetikilový pták bořící se do mazlavého bláta přišel ke Gábině na pouhé zavolání, jako pejsek,“ podotkl Makoň. „Zato od bláta zmazaná samice se čtyřmi mláďaty uvězněná uprostřed bahnité laguny bez vody a krmení se nechtěla z hnízda ani hnout,“ dodal.

Ženy v akci

Kromě Gabriely se do nevábného terénu pustila i Hana Makoňová. „Přes napadané kmeny, větve a černou skládku odpadu, ve vysokých rybářských holinách bořících se do čerstvého bahna, přebrodily až k samici. Ta byla ovšem tentokrát rychlejší a za pomoci křídel z hnízda unikla během pár vteřin na tekoucí strouhu zařízlou v blátě,“ uvedl Makoň. Mláďata se podařilo pochytat, zato marné pokusy o polapení jejich mámy trvaly další hodinu.

Foto: DES OP

Gabriela Černá si na samici počíhala u hnízda

Nakonec přišla chvíle pro Gabrielu Černou, která se ukryla za hnízdem a čekala, až se samice vrátí hledat své potomky. „Byla jsem po stehna zapadlá v blátě pod hnízdem z druhé strany, než byla strouha, po které labuť připlula,“ popsala zásah. „Hlavou jsem byla až pod horní hranou hnízda a nehybně čekala.

Slyšela jsem samici, jak kejhá a hledá mláďata, slyšela jsem, jak leze ze strouhy a škrábe se na hnízdo, slyšela jsem, jak si sedla a začala kolem sebe zobákem hledat mladé.“ Ještě chvíle a pak to přišlo. „Opatrně jsme se podívala nad sebe a viděla, jak sedí a rozhlíží se. Neviděla mě. Když jsem se prudce zvedla a oběma rukama ji chytila, šíleně se lekla, ale neměla šanci cokoliv udělat,“ líčila Černá.

Foto: DES OP

Rodinka po očistě ve stanici

Umýt a na rybník

Opeřená rodinka skončila na plzeňské záchranné stanici živočichů. „Labutě měly žízeň a potřebovaly se ve vodě očistit od bláta. Bylo to opravdu za minutu dvanáct, protože dalších čtyřiadvacet hodin na suchu by mláďata už nedala,“ upozornil Makoň.

„Druhý den jsme je převezli na rybník u Tachova. A vše vypadá dobře,“ uzavřel Makoň.

Foto: DES OP

Nové bydliště

Související témata:

Výběr článků

Načítám