Hlavní obsah

Po 60 letech nalezli zbytky Exupéryho letadla

MARSEILLE

Dva kusy letadla francouzského spisovatele Antoina de Saint Exupéryho, autora Malého prince, byly nalezeny v okolí města Marseille šedesát let poté, co jeho stroj 31. července 1944 zmizel. Ve středu to oznámilo Středisko pro archeologický a podmořský výzkum DRASSM.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo.

Článek

Tehdy 44letý Exupéry letěl na palubě svého Lightningu P38 z Borga na ostrov Korsika a z mise, která obnášela přípravu přistání spojenců v Provence na jihu Francie, se již nevrátil. Jeho záhadné zmizení po desetiletí fascinovalo veřejnost.

Hledá se příčina neštěstí

DRASSM se sídlem v Marseilli oznámilo, že na podzim loňského roku byla nalezena část spisovatelova stroje na východě středomořského ostrova Riou v rybářské oblasti, kde letadlo s největší pravděpodobností havarovalo. "Nevíme proč. A zřejmě se to již nikdy nedozvíme," uvedl Patrick Granjean z výzkumného centra DRASSM.

Exupéry byl třetím dítětem z pěti potomků aristokratické rodiny. Stal se z něho úspěšný spisovatel, jenž proslul zejména svým dílem Malý princ, které bylo poprvé vydáno ve Francii rok po jeho smrti. Kniha je v současnosti jedna z nejpopulárnějších na světě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám