Hlavní obsah

Po 30 letech se v Podyjí vylíhla mláďata orla mořského. Hnízdo mají na staré borovici

Podmolí

V Podyjí se poprvé za třicet let vylíhla mláďata majestátního orla mořského. Nad meandrující řekou Dyjí lze nyní u Podmolí na Znojemsku pozorovat vznášející se orlí rodiče i s jejich dvěma potomky. Úspěšný odchov dravců slaví ochranáři z Národního parku Podyjí i sousedního rakouského Národního parku Thayatal, které k sobě přiléhají.

Hnízdo orlů mořskýchVideo: Nationalpark Thaytal

Článek

Pár orlů si vytvořil hnízdo na staré borovici přímo v srdci Podyjí. Řeka Dyje v těchto místech vytváří hranici mezi Českem a Rakouskem. Hnízdo leží na pravém břehu, tedy již v Rakousku, ale jen deset metrů od ČR.

„Z odchovu máme velkou radost. Pevně doufáme, že po tom letošním přijdou další,“ řekl Novinkám Zdeněk Mačát ze Správy Národního parku Podyjí.

Zabydleli se přímo na státní hranici

Až k hnízdu se turisté nedostanou. Prohlédnout si jej mohou jen na fotkách či videozáběrech ochranářů. V obou parcích se návštěvníci musí držet na přehledně vyznačených stezkách. Dohlížejí na to správci parků. Za opuštění stezky hrozí pokuta.

V Brdech se po letech vylíhlo mládě orla mořského

Domácí

„Orly lze ale spatřit při cestě od Podmolí. Společně krouží nad údolím. Je to pěkná podívaná. Za nás je nejdůležitější, že mláďata již vyletěla z hnízda a jsou v dobré kondici,“ zdůraznil Mačát.

Dospělý orel mořský má rozpětí křídel až 2,5 metru a jde o největšího evropského ptačího dravce.

Foto: archiv NP Podyjí/ Zdeněk Tunka

Samec orla mořského v letu

Na Moravě hnízdili orli mořští prokazatelně zhruba do dvacátých let minulého století. Po dlouhá desetiletí pak na ni zalétali na zimu z Rakouska a Německa. V celé České republice se stali velkou vzácností. Díky vypouštění těchto dravců do přírody u jižních sousedů se pomalu začali šířit na sever; tedy na jih Moravy, ale také na Třeboňsko a Českobudějovicko.

Kvůli nim dočasně zakázali rybolov

Dnes je v Podyjí zhruba šest hnízdišť orlů mořských. Orlí pár přivedl mladé na svět v hnízdě na borovici u Podmolí již loni. Odchov ale skončil nezdarem. Mláďata byla odlovena jinými dravci nebo opuštěna rodiči. Co se přesně stalo, se neví. Odchov vyšel až letos.

Foto: archiv NP Podyjí/Vlasta Škorpíková

Samice orla mořského na hnízdě s mláďaty

Rodina orlů sídlí v pstruhovém rybářském revíru Dyje 13/1. Ochranáři z preventivních důvodů při usednutí orlů na vejce vstup do oblasti rybářům zakázali. Dravci tak měli na péči o potomky naprostý klid. Rybáři zákaz platný do počátku července dodržovali a vyplatilo se to.

Ptačí dravci se vracejí do více koutů Česka. Například do Moravského krasu na Blanensku se v roce 2016 navrátili sokoli stěhovaví po padesátileté přestávce. Tři sokolí páry tam od té doby odchovaly již 40 potomků. Letos se dokonce povedl odchov čtyřčat přímo na trase rušné turistické stezky v Josefovském údolí, která byla dočasně uzavřena.

Povedlo se. Z hnízd Moravského krasu vyletělo sedm nově odchovaných sokolů

Domácí

Výběr článků

Načítám