Hlavní obsah

Plch přehryzal kabely a na několik hodin paralyzoval frankfurtské letiště

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, největší vzdušný přístav v Německu, bylo v pondělí večer na několik hodin paralyzované poté, co plch překousl kabely a velké části areálu se ocitly bez elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K výpadku došlo kolem 22.45, když hlodavec přivodil zkrat v rozvodně a z postiženého místa začal vycházet kouř. Nebezpečí ihned zažehnali letištní hasiči, ale dodávky proudu se podařilo obnovit až po třetí hodině ranní.

Pro hlodavce nedopadl incident dobře. Hasiči jej našli mrtvého vedle poškozeného kabelu, informoval deník Rheinische Post.

Důsledky pro letecký provoz nebyly zásadní vzhledem k tomu, že pro frankfurtské letiště platí v době od 23.00 do 5.00 zákaz nočních letů.

Mluvčí letiště nicméně připustil, že během úterý by mohly být některé odlety a přílety opožděny nebo zrušeny. V plánu bylo na celý den 1242 startů a přistání s předpokládaným počtem 189 tisíc cestujících.

V terminálu 1, který využívají především společnosti Lufthansa a Austrian Airlines, uvázla v pondělí večer asi tisícovka kufrů. Kurýrní služba je mezitím začala rozesílat pasažérům.

Pět tisíc pastí

Vedení letiště také ujistilo, že v žádném okamžiku nebyla ohrožena bezpečnost letiště. Bezpečnostní systémy byly totiž napájené z nouzových zdrojů.

Podobný incident postihl oblast frankfurtské letiště v prosinci 2022, když myši překousaly kabel a následný zkrat na celý den vyřadil z provozu semafory na jedné z klíčových přístupových komunikací, informovala televize ARD.

Zprávy o zvýšeném výskytu hlodavců na letišti se objevují opakovaně. Provozovatel proto rozmístil v celém areálu okolo pěti tisíc pastí.

Myš zastavila na Nový rok v Rakousku lanovku

Koktejl

Výběr článků

Načítám