Článek
Podobně koncipované festivaly jsou známé v zahraničí a pořadatelé z pivovaru Zichovec je chtěli přivést i do Česka. „Řekli jsme si, že by to mohlo tu tradiční českou pivní kulturu trochu rozproudit,“ řekl Novinkám hlavní organizátor akce Miroslav Ostrý.
Do prostoru bývalého kláštera Gabriel Loci na Smíchově pozval se svým týmem 25 evropských pivovarů, které podle nich patří mezi špičku ve svém oboru. Své zástupce tu mělo třeba Švédsko, Velká Británie, Chorvatsko, Maďarsko, Itálie, Francie, Německo nebo Bulharsko. Opomenutá nebyla ani tuzemská produkce.
„Bylo pro nás důležité, aby sem z každého pivovaru přijel zástupce, aby tady byli sládci, se kterými se můžou návštěvníci potkat, vyměnit si zkušenosti a kterých se můžou zeptat, jak a co se dělá. Což není úplně běžné a dělá to ten festival speciálním,“ vysvětlil Ostrý, v čem byla akce specifická.
Nutella hadr. Cena plechovkové plzně v Německu vás zvedne ze židle
Malé pivovary i velká jména
Na desetihodinovém maratonu se každé dvě hodiny měnila nabídka piva, každý pivovar si během dne připravil šest ochutnávek – od klasiky přes moderní speciály až po velmi netradiční vzorky či piva s exotickými přísadami.
Decilitrovou degustační skleničku si mohl každý návštěvník postupně naplnit ležáky, pivy IPA, NEIPA, stouty, kyseláči, pivy stařenými v dubových sudech či spontánně kvašenými.
Pivní slovníček:
ležák – spodně kvašené pivo
IPA – svrchně kvašené pivo
NEIPA – New England IPA s vysokým množstvím aromatického chmele
stout – velmi tmavé pivo vyráběné z praženého sladu
kyseláč – lehké pivo s nižším obsahem alkoholu
„Jsou tady třeba maďarští Brew Your Mind, je to opravdu maličký pivovar, ale ta kvalita je v Evropě naprosto jedinečná. Specializují se na svrchně kvašená piva typu NEIPA a jsou to takové šťavnaté džusíky. Já myslím, že ty si musí každý zamilovat,“ představil nám jeden z taháků festivalu nazvaného Winter Affair.
Dalším oblíbencem, na který se často stála řada, byl třeba švédský pivovar Omnipollo. „Jsou známí dost ulítlými interpretacemi různých stylů,“ vysvětlil Ostrý. Nám se například podařilo ochutnat jejich extravagantní pivo inspirované drinkem Piňa Colada.
Do třetice Ostrý vypíchl známý pivovar Northern Monk z Velké Británie. „Ti patří k těm větším, aktuálně jsou úplná špička anglického pivovarnictví. Ta šíře stylu, co vaří, je velká. Jejich stouty jsou úplný highligt a tři z nich jsme sem přivezli. Je to stylově úplně něco jiného, než nabízejí ostatní pivovary,“ přiblížil.
„Snažili jsme se, aby ten přehled stylů byl co nejširší, aby si tady každý návštěvník mohl udělat představu, co se aktuálně děje v evropském pivovarním světě. A trochu tím rozčeřit ten český ležákový svět,“ vysvětlil pořadatel Ostrý.
Hospody a kavárny zdražují. Pivo v Praze i nad 70 korun
Pivo s příchutí pizzy
„Přišel jsem sem, protože mám kamarády, kteří mají pivovar, tak mě to zajímalo,“ řekl nám Jan, jeden z více než pětistovky návštěvníků festivalu. Chtěl ochutnat co nejvíce typů a značek. „Nejvíc mi chutnaly určitě NEIPA a New England styly,“ prozradil.
To Ondra dostal vstupenku na akci od manželky jako dárek k Vánocům. Je prý velký milovník piva.
„Jsem velice spokojený s bulharským pivovarem Sofia, překvapili mě, protože i k tradičním pivním stylům přistupují netradičním způsobem. Mají třeba kyseláč s příchutí pizzy, který chutná po rajčatech a oreganu. A mě to úplně vystřelilo z trenek, bylo naprosto luxusní a nekonvenční,“ smál se.
„Nejvíc mi chutnala divoce kvašená spontánní piva, která jsou nejzvláštnější a zároveň nejzajímavější,“ prozradila zase návštěvnice Martina. To jejímu partnerovi prý chutnalo úplně vše, co zkusil.
Na festival se přišla podívat i Jana z německé Saské Kamenice. Přijela s kamarádkou prohlédnout si Prahu a náhodou se dozvěděla o této akci. „Teď zrovna zkouším italské pivo. A chutná, ehm, zajímavě,“ hledala se smíchem ta správná slova.