Článek
Tým českých a britských vědců prezentoval své poznatky v odborném časopise Nature Communications. Došel k závěru, že globální oteplování může mít v budoucnu značný dopad na produkci piva i jeho kvalitu.
Ukázalo se totiž, že v posledních letech klesá produkce chmele, tedy plodiny, která je pro pivo prakticky nezbytná. Očekávaná delší a sušší léta pak mají současnou situaci ještě zhoršit. Nedostatek chmele v pivovarnictví navíc umocňuje i současný rozmach menších a řemeslných pivovarů, takže poptávka je značně vyšší než dříve.
Nejnovější studie zkoumala pěstování chmele v letech 1971-1994 a v rozmezí let 1995-2018. A ukázalo se, že v některých klíčových chmelařských oblastech došlo k poklesu produkce o téměř 20 %.
V USA uvařili pivo z odpadní vody, má ovocnou vůni
Co se týče kvality, došli výzkumníci ke zjištění, že v důsledku zvyšujících se teplot se v chmelu snížil podíl takzvaných alfa-hořkých kyselin. A to jsou látky, které mají zásadní vliv na chuť piva.
Studie pak odhaduje, že do roku 2050 se obsah těchto kyselin v chmelu vlivem globálního oteplování sníží až o 31 %.
Zemědělci se musejí přizpůsobit
Vědci proto nabádají zemědělce, aby se změnami klimatu změnili také své pěstitelské postupy. „Pokud se producenti nepřizpůsobí, ohrozí to rentabilitu pěstování chmele v některých oblastech. Bude ho tak méně a pivovary za něj budou muset platit vyšší ceny,“ řekl k tomu vědecký pracovník AV ČR Martin Možný.
Někteří zemědělci se na situaci již snaží reagovat a přesouvají chmelová pole na jiná místa nebo si pořizují zavlažovací systémy. Aby se ale produkce chmelu dorovnala, jsou podle vědců potřeba ještě další výrazné investice a také rozšíření plochy chmelových plantáží o 20 procent.
Server BBC pak doplňuje, že cena piva znatelně roste již od roku 2020. Mezi důvody patří mimo jiné problematické dodávky plynu po ruské invazi na Ukrajinu nebo vyšší ceny energií v důsledku inflace.