Hlavní obsah

Pilotka malého letadla ztratila ve vzduchu horní kryt. Po letech ostychu zveřejnila video

Nizozemská pilotka Narine Melkumjanová před pár dny poprvé zveřejnila video staré již pár let, v němž za letu přijde o horní kryt malého akrobatického letadla. K videu dodala, že tehdy udělala několik chyb, a záběry zveřejnila jako výzvu všem ostatním pilotům, aby maximálně dbali na bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Narine Melkumjanová je zkušená pilotka, ale jak ukázala na nedávno zveřejněném videu, i ona dělá chyby. Záběry jsou staré již pár let a pocházejí ze cvičného letu akrobatickém letounu Extra 330LX. Šlo přitom o teprve druhý Narinin let s tímto strojem.

Zpočátku probíhalo všechno v naprostém pořádku, ale v jednu chvíli se od letadla oddělil vrchní kryt kabiny. Letoun nakrátko letěl „o své vlastní vůli“, než se Narine v náhlém silném proudění vzduchu podařilo najít potřebné ovládací prvky a znovu dostat stroj pod kontrolu.

Letadlu se během okamžiku zcela změnila aerodynamika, a tak pilotka musela bojovat se stabilitou a ovladatelností, ačkoliv z laického pohledu se může zdát, že jednoduše jen zamířila na přistávací plochu a hladce dosedla.

Udržet otevřené oči

„Asi nejtěžší bylo udržet výkon a obětovat vidění a dýchání za kinetickou energii,“ uvedla u videa s poukazem na to, že v silném proudění vzduchu bylo náročné udržet otevřené oči a také měla problémy s dýcháním.

„V tom hluku jsem špatně slyšela instruktora ve sluchátkách, ale jednu věc jsem pochytila zcela jasně: prostě leť dál,“ popsala hlavní cíl, kterým bylo sestoupat k zemi a přistát.

Sama si však je vědoma několika chyb, které ji do takto svízelné situace dostaly. Tou první byla nedostatečná předletová kontrola. „Zajišťovací čep nebyl v zamknuté poloze a já jsem si toho nevšimla,“ vysvětlila a dodala, že jistou chybou mohlo být také to, že ke cvičnému letu nastoupila jen velmi krátce poté, co prodělala covid, takže ještě nebyla v plné síle.

Ovšem pravděpodobně o mnohem podstatnější chybou byla skutečnost, že do vzduchu vyrazila bez jakékoliv ochrany hlavy a zejména očí. Doplnila, že nápor vzduchu byl tak silný, že způsobil poškození zraku a trvalo dlouhých 28 hodin, než začala vidět zase zcela normálně.

Zážitek to musel být vskutku hrozivý, a tak není divu, že Narine s jeho zveřejněním tak otálela. „Je mi líto, že to trvalo tak dlouho, než jsem toto video zveřejnila, ale není snadné vystavit světu na odiv své slabé stránky,“ napsala k dramatickým záběrům, jež však podle ní mají sloužit jako varování pro všechny ostatní piloty.

„Všem svým kolegům přeji, aby létali bezpečně,“ zakončila příspěvek o svém letu hrůzy.

Dvojplošník udělal během přistání na ranveji kotrmelec. Pilot vyvázl bez zranění

Koktejl

Výběr článků

Načítám