Hlavní obsah

Pes cvičený na hledání štěnic prověřuje na soulském letišti zavazadla cestujících z Paříže

Jihokorejská vláda nasadila na soulském mezinárodním letišti Inčchon speciálně cvičeného psa, aby zkoumal zavazadla lidí, kteří přilétají z Paříže. Důvodem jsou obavy, že by cestující mohli do země zavléct štěnice, jejichž přítomností v hotelech či školách francouzská metropole v posledním období nechvalně proslula.

Na korejském letišti kontroluje zavazadla cestujícím z Paříže speciálně vycvičený bíglVideo: Reuters

Článek

Dvouletý bígl jménem Ceco zahájil svou misi už v sobotu, aby stihl prověřit kufry 144 jihokorejských sportovců, kteří se v pondělí po více než dvou týdnech vraceli z pařížské letní olympiády. Čenichat na letišti bude Ceco až do 8. září, kdy v Paříži bude končit také paralympiáda.

Kromě toho jihokorejské úřady počítají s návraty mnoha turistů, kteří své pobyty v Evropě spojili právě s těmito sportovními událostmi.

„Vzhledem k tomu, že se globální komunita schází v Paříži na letních olympijských a paralympijských hrách, je možné, že by se štěnice mohly po těchto událostech dostat do země,“ uvedla podle listu Le Parisien korejská vláda v tiskové zprávě.

Firma, která psa na letiště nasadila, ujišťuje, že Ceco dokáže detekovat krvežíznivého parazita s vysokou přesností. „Hotelový pokoj je schopen prohlédnout za méně než dvě minuty,“ uvedl zástupce společnosti Kim Min-su s tím, že úspěšnost jeho pátrání se pohybuje kolem 95 procent.

„Problém veřejného zdraví“

Přísnějším opatřením jsou nyní podrobena i samotná letadla, která se pohybují na lince mezi Paříží a Soulem. Technici stroje dezinfikují jednou týdně, zatímco dříve to bylo jednou měsíčně. Pro případ, že by se objevilo ohnisko nákazy, je na soulském letišti v pohotovosti hygienická služba.

Pařížská radnice si je problému se štěnicemi dobře vědoma. „Štěnice jsou problémem veřejného zdraví. Stát musí naléhavě spojit všechny zúčastněné aktéry, aby bylo možné uskutečnit akční plán boje s touto pohromou, protože celá Francie se připravuje na olympijské hry,“ prohlásil už loni první zástupce pařížské starostky Emmanuel Grégoire.

Na podzim 2023 zachvátila francouzskou metropoli v souvislosti se štěnicemi úplná hysterie. Lidé si stěžovali na jejich výskyt ve vlacích, metru, kinech, školách, ale i v domácnostech a snímky zveřejňovali na sociálních sítích.

Hotely v celé pařížské aglomeraci si nato začaly objednávat služby firem, které se specializují na detekci a likvidaci parazitů.

Máte doma štěnice, kupte si dezinfekci. Francouzští bratři jdou za podvod za mříže

Koktejl

Výběr článků

Načítám