Článek
V proslaveném občerstvení v Limě, kde se speciální drink prodává už 15 let, mohou zákazníci dokonce sledovat celou přípravu. Koktejl se připravuje v mixéru a skládá se z více než 20 přísad, z čehož tou hlavní je právě čerstvě zabitá žába.
Výsledná šťáva vydává pronikavý zápach, podobný jako například ovoce zvané noni, které pochází původně z jihovýchodní Asie a dnes je hojně pěstováno v různých tropických oblastech. Jakého charakteru je onen zápach, svědčí některé přezdívky, jako je například „zvracející ovoce“, uvedla agentura Reuters.
Koktejl z žab je životabudič
Speciální žabí džus podle majitele občerstvení dodává tělu sílu, zmírňuje únavu a blahodárně působí na kosti a oči. Všechny žáby, které nakonec putují do posilujícího nápoje, prý pochází ze sladkovodního jezera Titicaca na hranici Peru a Bolívie.
V občerstvení se denně prodá kolem 80 žab, přičemž nejrušnější hodina je mezi sedmou a osmou ranní, kdy lidé obvykle snídají. Jeden pohár vyjde zákazníka v přepočtu asi na 30 korun.
„Tento nápoj si tu dávám každý den. Ulehčuje mi od mého astma a bronchitidy,“ řekl agentuře Reuters jeden z pravidelných zákazníků slavného občerstvení.
Majitelé podobných podniků si kromě žabí speciality libují i v jiných neobvyklých koktejlech, do kterých míchají nejrůznější místní plody. Někdy neváhají přidat ani trochu vína.