Hlavní obsah

Pasažérka šla před startem letadla na WC. Omylem otevřela nouzové dveře a spustila skluzavku

Čchü-čou

O pořádný chaos se postarala pasažérka letadla ve východočínském městě Čchü-čou, když těsně před startem chtěla navštívit palubní toaletu. Šlo o její první let v životě a v domnění, že se dostane na záchod, otevřela omylem dveře nouzového východu. Tím navíc aktivovala evakuační skluzavku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úsměvná událost se odehrála minulý týden na palubě stroje společnosti Air China, který se chystal odletět do města Čcheng-tu v centrální části země. Letadlo už čekalo na pokyn dispečerů, aby mohlo rolovat ke vzletové dráze.

Podle listu South China Morning Post ale žena otevřela nouzové dveře tak tiše, že si toho v první chvíli nikdo nevšiml. „Až když vyskočila skluzavka, letušky se vyděsily. Pasažérka měla slzy v očích, když se dozvěděla, že bude muset zaplatit odškodné,“ řekl jeden z cestujících.

Dopravce byl nucen let zrušit. Všichni cestující museli vystoupit a putovali do hotelu s tím, že dostali odškodné ve výši 400 jüanů (1280 Kč) na osobu, zatímco s pomýlenou pasažérkou si ještě popovídali policisté.

Podle citovaného listu může letadlo po aktivaci skluzavky zůstat uzemněno až několik dní, než jej technici prohlédnou a uvedou do letuschopného stavu. To v závislosti na modelu letadla vyjde až na 200 tisíc jüanů (640 tisíc Kč).

Incident vyvolal živou diskusi na sociálních sítích. „Že někdo letí poprvé, není omluva. Mohla se prostě zeptat posádky, kde je toaleta,“ napsal jeden uživatel.

„Jestliže se nouzové dveře otevírají tak snadno, nejsou náchylné k náhodné aktivaci? Vypadá to jako konstrukční chyba letadla,“ podivoval se jiný. Další se přiklonili k názoru, že palubní personál by měl vysvětlit cestujícím polohu toalety tak, aby nedošlo k záměně.

Do letadla American Airlines připraveného ke startu narazili popeláři

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám