Hlavní obsah

Pasažér dvakrát během dvou dní pronikl na mnichovském letišti do letadla bez palubního lístku. Podruhé i odletěl

Mnichovské letiště se dopustilo závažného bezpečnostního pochybení, když se jednomu pasažérovi dvakrát podařilo dostat se do letadla bez palubního lístku, a to během dvou po sobě následujících dní. Ve druhém případě dokonce odletěl - do Stockholmu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incidenty se odehrály minulý týden. Podle deníku Bild je pachatelem kaskadérských kousků 39letý Nor, který prý rád létá „jen tak pro zábavu“.

První neoprávněný průnik do letadla se mu podařil na druhém terminálu, když se u turniketu postavil za jiného cestujícího tak těsně, že touto automatickou kontrolou prošli oba. Protože na následné bezpečnostní kontrole nikdo palubní lístky nepožadoval, prošel bez problémů i tam.

Nakonec se „proplížil“ i skrz odletovou bránu a odkráčel do letadla připraveného ke startu. Delikt vyšel najevo jen proto, že všechna místa byla rezervovaná, takže pro něj nezbylo sedadlo.

Posádka přivolala policii, která muže odvedla a obvinila jej z vniknutí na cizí pozemek a podvodu. Už následující den to ale Nor podle stejného vzorce zkusil znova a byl ještě úspěšnější. Podařilo se mu odletět do Stockholmu.

Ve švédské metropoli pak učinil třetí pokus, když se vzápětí chtěl stejným letadlem vrátit do Mnichova. Posádka si jej ale pamatovala a přivolala policii, která vtipálka zatkla. Našla u něj přitom nůž s deseticentimetrovou čepelí.

Policie se diví

Případ vyvolal údiv německé policie. „Něco takového jsem ve své kariéře státního úředníka ještě nezažil. Letiště musí vysvětlit, jak se to mohlo stát,“ řekl deníku Bild šéf policejních odborů Andreas Rosskopf.

Vinu přisoudil také klimatickým extremistům, kteří pronikají na letiště a blokují je tím, že se přilepí k asfaltu. „Rozstřihnou ploty a pak si tady létá pasažér po Evropě bez letenky,“ dodal Rosskopf.

Mluvčí mnichovského letiště Henner Euting incidenty potvrdil. „Jejich objasnění nějakou dobu potrvá. Budeme prověřovat, jak tento cestující dokázal obejít kontrolu palubních vstupenek a prošel i bezpečnostní kontrolou,“ řekl s tím, že totéž bude prošetřovat dotčená letecká společnost.

Plch přehryzal kabely a na několik hodin paralyzoval frankfurtské letiště

Koktejl

Výběr článků

Načítám