Hlavní obsah

Paniki se nebojíme, mají jasno Indonésané. Dál jedí jídlo z netopýrů

V některých částech Indonésie zůstává pokrm z netopýrů stále populární, i když vědci upozorňují, že původcem nového typu koronaviru šířícího se z Číny mohla být právě tato zvířata. Lidé v indonéské provincii Severní Sulawesi ale netopýry stále pojídají připravené ve formě kari.

Foto: Profimedia.cz

Indonéský obchodník s netopýřím masem (ilustrační foto)

Článek

Jak dnes napsala agentura Reuters, pokrm zvaný paniki se připravuje z celých netopýrů – zužitkuje se i hlava a křídla. „(Koronavirus) prodej nijak neovlivnil. Prodáváme stále dál, vždy máme vyprodáno,“ řekl Stenly Timbuleng, který vlastní stánek v Tomohonu, ležícím jižně od půlmilionové provinční metropole Manado.

Běžně denně prodá 50 až 60 netopýrů, o svátcích až 600. „Netopýři jsou oblíbený místní zdroj proteinů, zejména v severním Sulawesi. Já z nich mám nejraději křídla,“ řekl autor šesti kuchařek William W. Wongso. Jídla z netopýrů si v místě připravuje místní etnikum Minahasů.

Aby pokrm neměl nechtěný zápach, odstraní se nejprve žlázy. Pak se trup opálí a zbaví srsti, netopýr se následně naseká a uvaří v bylinách, koření a kokosovém mléce.

Netopýry si vzít nedáme, v kokosovém mléce jsou chutní

Odborníci se domnívají, že se koronavirus rozšířil z tržiště v čínském Wu-chanu, kde se nelegálně prodávala divoká zvířata. Nositelem mohli být netopýři a z nich se virus na člověka rozšířil zřejmě prostřednictvím jiného živočišného druhu, možná luskounů.

V Číně už koronavirus zabil přes 1000 lidí a nakazilo se jím více než 42 700 lidí. Dalších víc než 300 nakažených je ve dvacítce dalších zemí.

V Indonésii zatím žádný případ nezaznamenali, ale některé restaurace v Jakartě přesto stáhly ze své nabídky netopýří pokrmy etnika Minahasů. Příslušník této etnické skupiny Jufry Mantak řekl, že ho výskyt koronaviru od konzumace lahůdky nijak neodradil. „Žádné případy koronaviru v Manadu nejsou. Netopýry tam stále pojídá mnoho lidí. Jelikož jsou chutní, zejména když jsou uvaření v kokosovém mléce,“ řekl Mantak.

Výběr článků

Načítám