Hlavní obsah

Ostravská zoo úspěšně rozmnožuje vzácné gekony modré

Ostrava

Vzácného gekona modrého, který na svobodě žije pouze na území dvaceti kilometrů čtverečních v africké Tanzanii, se daří rozmnožovat chovatelům ostravské zoologické zahrady.

Foto: Michal Fuglevič

Dospělý gekon modrý

Článek

„V přírodě je gekon modrý velmi vzácný, vyskytuje se pouze na velmi malém území v Tanzanii,“ potvrdila Šárka Nováková, mluvčí Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Dodala, že gekony modré chovají od roku 2021, kdy do Ostravy dorazil pár ze zoo Lipsko.

Ještě v tom roce se podařilo odchovat dvě mláďata. „Gekony jsme zatím chovali v zázemí, kde se podařilo odchovat dohromady 14 mláďat, z toho deset se vylíhlo letos,“ nastínila s tím, že kriticky ohrožené plazy mohou návštěvníci vidět v novém teráriu v pavilonu Tanganika.

Foto: Enrico Gombala.

Šestidenní mládě kriticky ohroženého gekona modrého

Gekon modrý je drobný denní gekon, který se vyskytuje v lesních rezervacích Kimboza a Ruvu a na několika dalších lokalitách mimo rezervace. Dospělí samci vynikají jasně modrým zbarvením, samice a mladí samci jsou hnědí až olivově zelení. Gekon modrý je vázán na jediný druh pandánu Pandanus rabaiensis. „Jeden strom obvykle obývá jeden samec, jedna nebo více samic a několik mláďat,“ popsala zooložka Markéta Rejlková.

Přestože gekony modré chrání úmluva CITES, která reguluje obchodování s ohroženými druhy, je stále loven pro nelegální obchod s domácími mazlíčky. Největší hrozbou pro něj však je ničení jeho přirozeného prostředí nelegální těžbou dřeva nebo lesními požáry.

Mládě luskouna, které přišlo na svět v pražské zoo, je opět samička

Koktejl

Výběr článků

Načítám