Hlavní obsah

Orlice se zraněným křídlem už zase létá u píseckých rybníků

Makov

Příběh překrásné orlice, kterou před třemi měsíci odchytil zraněnou rybář a myslivec Jaroslav Hronek u rybníků na Písecku, má šťastný konec. Po náročné léčbě křídla ji v minulých dnech vypustili ze záchranné stanice živočichů v Makově zpátky do volné přírody.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Orlí krasavice se vrátila zpátky do přírody

Článek

Vrátila se zpátky k rybníkům na Písecku a daří se jí dobře. Zprávy o jejím pohybu jsou zaručené, protože má na zádech vysílačku s GPS.

„Třináctiletá samice orla mořského zvládla měsíční léčbu na veterinární klinice Mada i dvouměsíční přípravu na vypuštění ve velké rozlétávací voliéře v Rozovech při ZOO Hluboká nad Vltavou. Před pár dny jsme ji vypustili,“ sdělil Novinkám šéf záchranné stanice v Makově Libor Šejna.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Rybář a myslivec Jaroslav Hronek s orlicí, kterou záchránil

Upozornil, že orlice dostala pro její bezpečí GPS vysílačku. „Víme tak, kde se pohybuje. Přesunula se mezi rybníky a zdá se, že je v pořádku,“ pochvaloval si Šejna, který děkoval celému týmu lidí, jenž se o orlici staral.

Rybář na Písecku zachránil zraněnou orlici

Koktejl

Na orlici s poraněným křídlem narazil už na začátku března u rybníku v obci Kukle na Písecku rybář a myslivec Jaroslav Hronek. Okamžitě zavolal právě šéfa stanice v Makově Šejnu, se kterým se zná už dvacet let a podařilo se mu orla odchytit.

Ve stanici také zjistili, že samice seděla na vejcích. Na břichu neměla peří. „Bohužel jde o dospělou samici, která podle hnízdní nažiny již seděla na vajíčkách, její letošní hnízdění tak bohužel skončí neúspěšně,“ litoval už v březnu Šejnua. O příčině zranění se mohou záchranáři jen dohadovat. Prý k němu mohlo dojít například při lovu nebo od jiného orla.

Do přírody se vydala i „slepá“ srnka

Orlice však není jediným úspěchem v makovské stanici. V minulých dnech vypustili do volné přírody také srnku, kterou v únoru přijali v žalostném stavu a v její záchranu nevěřili snad ani největší optimisté.

„Když jsme ji v únoru přijali, nevěřil jsem, že vydrží do rána. Apatická, slepá, se silnými průjmy. Slíbil jsem ale kamarádům, že to zkusíme,“ vzpomíná Šejna.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Srnečku museli v Makově krmit z ruky

Srnečka dostávala léky na uklidnění, speciální granule. „Krmili jsme ji z ruky a byla to spousta času, to vše asi pomohlo a srnka se po více než třech měsících vrací do přírody,“ konstatoval záchranář. Všichni ve stanici měli z uzdravení srnečky obrovskou radost.

„Už proto, že jsme od řady lidí i odborníků slyšeli, že to nedopadne. Je vidět, že se aspoň občas dějí zázraky,“ dodal šéf záchranné stanice v Makově.

Čápici zasáhl elektrický proud, mláďata adoptovala handicapovaná čapí rodina

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám