Hlavní obsah

Omšelé trafačce v centru Kuřimi dali šmrnc sprejeři

Kuřim

S dějinami Kuřimi na Brněnsku a jejími osobnostmi se lze nově seznámit při pohledu na tamní trafostanici v centru města. Léta dělala ostudu, její fasáda byla špinavá a nevzhledně posprejovaná. Ke změně došlo po domluvě radnice se společností EG.D, která objekt vlastní.

Foto: archiv Malujeme jinak

Dříve omšelá trafostanice v centru Kuřimi je nyní plná osobností spojených s historií města

Článek

Novou podobu dal objektu tým Malujeme jinak, který se věnuje street artu. Ten za uplynulých 14 let už zkrášlil přes 200 trafostanic.

„Tato zakázka byla ale úplně jiná. Kuřim letos slaví 60. výročí od svého povýšení na město a radnice chtěla, aby kresby na trafačce připomínaly její dějiny,“ řekl Novinkám ze umělce Lukáš Veselý.

Členem party výtvarníků se tak stala i historička Sylvia Laurincová, která připravila podklady k tomu, co by se mělo na fasádě objektu zvěčnit.

FOTO: Nový Chemisův mural

Domácí
Foto: archiv Malujeme jinak

Uprostřed na malbě kuřimští legionáři Jan Popek a František Vojta

Na objektu je třeba se svým bojovým letounem vyobrazený kuřimský rodák a pilot britské RAF Otto Jebáček, který byl zřejmě sestřelen za druhé světové války nad Biskajským zálivem, kde zahynul. Nezapomnělo se ani na malíře Rudolfa Kondeie, jenž se v tvorbě inspiroval přírodou Kuřimska, Ivančicka a Vysočiny. Na zdi stanice také pochodují legionáři Jan Popek a František Vojta.

Nejstarší hasičský prapor na Moravě

„Hrdí jsme určitě na kresbu našeho hasiče. Kuřimský hasičský sbor oslaví příští rok 150 let od svého založení a má nejstarší hasičský prapor na Moravě, který je tam ztvárněný také,“ řekl kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Kresba bojovníka z doby bronzové připomíná, že byl na území města nalezen jeho hrob, a výtvor se švédským vojákem je odkazem na to, že díky kuřimským tesařům se kdysi podařilo uhájit Brno před Švédy.

Foto: archiv Malujeme jinak

Hasič na kresbě drží kuřimský hasičský prapor, který je nejstarší hasičskou vlajkou na Moravě.

„Poprvé jsme s kolegy při malování na trafostanice zažili, že se u nás zastavovali lidé a poznávali ať již legionáře, malíře Kondeie nebo pilota RAF a vykládali nám o nich. Takže tyto návraty do minulosti mají smysl,“ doplnil Lukáš Veselý, který se na výmalbě podílel spolu s kolegy Alešem Veselým a Janem Šrámkem.

Banksyho díla na Ukrajině chrání sklo a kamery

Koktejl
Foto: archiv Malujeme jinak

Z boční strany je na trafačce zachycen malíř vysočiny Rudolf Kondei

Související témata:

Výběr článků

Načítám