Hlavní obsah

Olympijské kruhy na Eiffelovce zůstanou, rozhodla starostka Paříže. Potomci konstruktéra nesouhlasí

Pár týdnů po letní olympiádě v Paříži se ve Francii rozhořel spor ohledně olympijských kruhů instalovaných u příležitosti sportovního svátku na Eiffelově věži. Starostka metropole Anne Hidalgová oznámila, že symbol už na dominantě zůstane. Záměr má ale vlivné odpůrce, včetně potomků architekta Gustava Eiffela, který se konstrukcí věže proslavil.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Symbol olympijských her na Eiffelově věži v Paříži

Článek

„Jako starostce Paříže náleží rozhodnutí mně a mám i souhlas Mezinárodního olympijského výboru. Takže ano, kruhy na věži zůstanou,“ zdůraznila socialistka Hidalgová podle deníku Ouest-France.

Totéž má platit pro symbol paralympijských her Agitos (latinsky „V pohybu“), tři asymetrické půlměsíce, instalovaný na další pařížské dominantě, Vítězném oblouku.

Hidalgová se zaštítila i šéfem Elysejského paláce Emmanuelem Macronem, který podle ní s plánem souhlasí. „Psala jsem prezidentu republiky, protože je to součást našeho národního kulturního dědictví,“ uvedla starostka. Argumentuje tím, že olympiáda byla po všech stránkách úspěšná a že kruhy na věži by měly být toho viditelnou připomínkou.

Hidalgová upřesnila, že olympijský symbol na Eiffelovce bude co nejdříve nahrazen stejně velkou avšak podstatně lehčí replikou, aby prý konstrukce lépe odolávala povětrnostním podmínkám.

Eiffelova věž je zrezivělá, tvrdí uniklé zprávy

Koktejl

Proti plánu Hidalgové se ale ozvali i četní kritici, mezi nimi i Eiffelovi potomci, kteří záměr označili za „nepochopitelný“ a za snahu proměnit symbol Paříže na „reklamní nosič“.

Foto: Profimedia.cz

Vítězný oblouk v Paříži se symbolem Agitos

„Jsme velmi rádi, že kruhy byly na věži po dobu trvání olympijských her. Jejich setrvání ale podkopává úctu k práci našeho předka,“ zdůraznili Eiffelovi dědici, kteří se už radí s právnickou firmou.

Proti plánu radnice, která je vlastníkem věže, vystoupila i ministryně kultury Rachida Datiová. „Instalace olympijských kruhů byla možná jen díky výjimce ze zákona, ta má ale jen omezenou platnost,“ zdůraznila Datiová podle serveru Le Point. Dodala, jakákoli změna na Eiffelovce jako památkově chráněném objektu by musela mít povolení příslušného úřadu.

Odpůrci záměru radnice mezitím spustili internetovou petici za návrat věže do původního stavu. Do úterního odpoledne ji digitálně podepsalo téměř 43 tisíc lidí.

Hidalgová po nečekaně silném odporu poněkud slevila, i když se svého záměru nevzdává. V oficiálním návrhu uvedla, že symboly zůstanou na Eiffelovce i Vítězném oblouku do roku 2028, kdy se v Los Angeles uskuteční příští letní olympiáda. „Zatím do roku 2028. A pak uvidíme. Možná zůstanou, možná ne,“ dodala.

V Paříži evakuovali Eiffelovu věž, někdo na ni lezl

Evropa
Související témata:
Vítězný oblouk

Výběr článků

Načítám