Hlavní obsah

Olomoucká zoo má mládě mravenečníka čtyřprstého. Jeho odchov v zajetí není příliš obvyklý

Olomouc

Čerstvě narozeným mládětem mravenečníka čtyřprstého se může pochlubit Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Rozmnožování těchto zvířat v zajetí není běžné. Novinkám to v pondělí sdělila mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Malý mravenečník se zatím drží své mámy.

Článek

Mládě se narodilo 17. května a vážilo 425 gramů. „Zasloužilá matka, která před ním přivedla na svět už tři potomky, se o něj pečlivě stará. Mládě prosperuje a přibývá na váze, která přesáhla již 700 gramů,“ uvedla ošetřovatelka Hana Dostálová.

Kvůli minimalizaci rizik podle ní odchov probíhá v zázemí, takže návštěvníci zatím mládě spatřit nemohou. „Pustili jsme k němu jen na chvíli našeho fotografa,“ konstatovala ošetřovatelka.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Mládě mravenečníka čtyřprstého prospívá. Jeho hmotnost již překročila 700 gramů.

„Naše zoo patří na území České a Slovenské republiky k jedněm z mála chovatelů, kterým se v současné době daří mravenečníka čtyřprstého úspěšně rozmnožovat,“ uvedla Gronská.

„S jeho chovem započala naše zahrada v roce 2003 díky prvnímu chovnému páru dovezenému do České republiky,“ zdůraznila Gronská s tím, že dosud se na Svatém Kopečku narodilo dvacet mláďat.

Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují běžně, avšak jejich odchov v péči člověka je problematický.

„Důvod obtížného odchovu mravenečníků se přičítá nepřítomnosti termitů v potravě. Na krmení jim v zahradě podáváme kaši, kterou tvoří jemně namleté maso s vejci, banány, kvalitními granulemi pro psy bez lepku, minerály a vitaminy. Trávicí funkci podporujeme rašelinou,“ poznamenala mluvčí.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Malý mravenečník a jeho matka.

Dalším důvodem, proč se mravenečníky v zajetí nemusí dařit rozmnožovat, může být podle ní i problém při sestavení chovného páru a vytvoření vhodných podmínek panujících v tropických pralesích.

Mravenečníci denně sežerou až 15 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení.

Mravenečník čtyřprstý žije v pralesích Jižní Ameriky. Je mistrem ve šplhání, ale pohybuje se obratně i na zemi.

„V sebeobraně se postaví na zadní nohy a předními se brání. Má v nich velkou sílu, trhá i kusy dřeva. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku, přes den se ukrývá v dutinách stromů,“ doplnila Gronská.

Dvojčata ohrožených lemurů tmavých se narodila v olomoucké zoo

Koktejl
Související témata:
Mravenečník čtyřprstý

Výběr článků

Načítám