Hlavní obsah

Olej, gel i tužidlo. Nejhezčí české stračeny se mají jako v salonu, hýčkají jim i vemena

Radešínská Svratka

Mít hezké žilnaté vemeno, skvělou stavbu těla a umět se předvádět. To jsou základní předpoklady pro to, stát se nejkrásnější českou krávou. Připravit plemenice na čtvrteční národní výstavu českého strakatého skotu v Radešínské Svratce na Žďársku vyžaduje spoustu hodin příprav.

Na národní výstavě soutěžily nejhezčí české stračenyVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

„Nejlepší prvotelkou se stává kráva s číslem 33,“ oznámil rakouský rozhodčí. Napětí na scéně rozčísl potlesk diváků a fanfáry trubačů.

Chovatelé z místního družstva Proagro, kteří dvouapůlletou kravičku Sašu na prestižní přehlídku připravovali, neskrývali nadšení.

Už jen vybrat ty správné adeptky z 840 krav ve dvou stájích… „Děláme si předvýběr a z něj pak vybereme ty, s nimiž začneme pracovat. Krávy vybíráme tak, abychom obsadili všechny vypsané kategorie,“ vysvětluje Lenka Hořínková, hlavní zootechnička Proagra.

Krávy si nejdřív zvykají na ohlávku, aby se zklidnily a držely hlavu. „Když si trošku zvyknou, začneme je vodit. A když už si je vodič jistý, začneme chodit ven na procházky,“ líčí Hořínková. Když se totiž splaší sedm metráků živé váhy, mají s nimi při předvádění v kruhu co dělat i dva urostlí chlapi.

Když se kravín změní v salon

Když se pak blíží výstava, vypadá to v kravíně bez nadsázky jako v salonu. Klíčové je načasovat stříhání, aby byla srst v den D tak akorát. „Den předem je celé umyjeme, ostříháme i vemena, aby vynikla i jejich žilnatost, která se také hodnotí,“ líčí zootechnička.

Umyté krávy se těsně před výstavou kartáčují a leští, aby se pěkně blýskaly. Leštění rozhodně nikdo nepodceňuje. „Používá se třeba dětský olejíček nebo rostlinný olej, ale jsou už i speciální gely přímo na vemena. Někteří chovatelé už i třpytkují, aby vynikly všechny přednosti,“ překvapuje Lenka Hořínková.

Konkurence je velká. V Radešínské Svratce, považované za hlavní město českého strakatého skotu, soutěžilo celkem 80 plemenic. A jednotliví chovatelé se na výstavě konané jednou za dva roky předhánějí, s čím novým přijdou.

Speciální péče o ocas

Třeba péče o samotnou oháňku, to se musí vidět. Ošetřovatelé ji předem odmáčejí, vyčistí od „kaštánků“, zastřihnou a natupírují tužidlem. Právě s ocasem si hrají „kadeřníci“ ještě pár minut předtím, než je vodiči odvedou do arény, kde je dvojice rozhodčích oboduje.

Péče o Sašu se chovatelům náramně vyplatila. Do fotokoutku na oficiální pózování odcházela ověnčená kokardou, stuhou i zvoncem - kromě kategorie prvotelek (tedy krav po prvním porodu) totiž uspěla navíc i v jedné ze dvou hlavních kategorií a stala se mladší šampionkou národní výstavy.

V Česku se objevila katarální horečka ovcí

Domácí
Související témata:
Radešínská Svratka

Související články

Do Brna se sjely krávy z celé republiky

V Brně na výstavišti byla otevřena Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Více než dvě stovky chovatelů přivezly do moravské metropole...

Výběr článků

Načítám