Hlavní obsah

Odpůrci Macrona chystají na prezidenta fekální útok. Doslova

Když jde o protesty, málokdo umí být tak kreativní jako Francouzi. Nově připravovaná akce k vyjádření nespokojenosti v zemi galského kohouta ale trhá dosavadní limity. Kritici prezidenta totiž vyzvali, aby lidé v Paříži vykonali velkou potřebu do Seiny v den, kdy by si měl jít Emmanuel Macron do řeky demonstrativně zaplavat.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron a pařížská starostka Anne Hidalgová

Článek

Šéf Elysejského paláce by se měl připojit k pařížské starostce Anne Hidalgové, která už začátkem roku oznámila, že tak učiní. Chtějí prý veřejnosti ukázat, že Seina je dostatečně čistá jak pro koupání, tak pro olympijské soutěže, například triatlon, jehož součástí je plavání.

Koupání v Seině na území metropole je totiž už více než sto let kvůli velkému znečištění zakázané. V posledních letech ale Paříž investovala do čistoty Seiny stamiliony eur, konkrétně do modernizace čističek a napojení budov, které dříve vypouštěly odpadní vody do řeky, na kanalizaci.

Hidalgová ohlásila záměr původně na červenec, nově se ale objevilo datum 23. června. Podle deníku L´Express navíc starostka navrhla Macronovi, aby oba demonstrativní ponor do Seiny učinili společně.

V Paříži demonstrovaly stovky policistů kvůli olympiádě. Hrozí, že jim poznamená dovolenou

Zahraniční

Prezidentská kancelář potvrdila přijetí oficiálního dopisu starostky, ale zatím jej nechává bez odpovědi. Toto ticho prý může naznačovat, že Macron by mohl Hidalgovou předběhnout a slávu za zpřístupnění Seiny ke koupání strhnout na sebe.

V každém případě je Macronovo koupání ve hře. Sám prezident totiž začátkem března novinářům řekl, že si půjde zaplavat. „Ano, půjdu tam,“ řekl doslova, ale termín nesdělil.

Toho chtějí využít kritici prezidenta, který podle posledních průzkumů není mezi Francouzi příliš populární. A navíc, mnohým lidem jsou trnem v oku vysoké náklady, které si pořádání letní olympiády vyžádalo.

Kritici Macrona se šikují na sociálních sítích pod hashtagem #JeChieDansLaSeineLe23Juin („23. června kálím do Seiny“) a připojují komentáře či s pomocí umělé inteligence vytvořené fotomontáže.

Jedna z nich ukazuje záchodové mísy seřazené podél Seiny, jiná společný skok Macrona a Hidalgové do řeky či dav lidí na náplavce se zvednutýma rukama s toaletním papírem. Jeden výživový poradce zájemcům o účast na sporném protestu dokonce doporučil, aby den před akcí jedli potraviny s co největším obsahem vlákniny, „aby byl výsledek co nejlepší“.

Prezidentská kancelář ani radnice na plány kritiků nereagovaly. Podle serveru FranceInfo ale může znečištění Seiny každému přistiženému vynést pokutu ve výši 68 eur (téměř 1700 Kč). To je i částka, kterou strážníci trestají například močení mimo veřejné toalety.

Pařížská starostka se demonstrativně vykoupe v Seině. Více než sto let to bylo zakázané

Koktejl

Výběr článků

Načítám