Hlavní obsah

Odkaz malujícího prasete Pigcassa šíří dál jeho studentka, ovce Baanksy

Pigcasso je i zhruba půl roku po své smrti pravděpodobně nejznámějším prasetem na celém světě, když se jeho díla prodala v přepočtu za zhruba 24 milionů korun. Jeho místo v uměleckém světě však nezůstalo prázdné příliš dlouho, protože malovat začala i ovce Baanksy, jež se to naučila právě od Pigcassa.

Ovce Baanksy maluje obrazyVideo: Caters News/Joanne Lefson/baanksy.org/ CATERS NEWS, AP

Článek

Joanne Lefsonová se v Jihoafrické republice stará o záchrannou stanici pro hospodářská zvířata a právě pod jejím patronátem se výtvarně nadaná prasečí samička Pigcasso stala známou po celém světě, když se její díla prodávala za nemalé částky.

Když tedy Pigcasso letos v březnu zemřela, znamenalo to pro Joan velkou emocionální ztrátu. Nezdálo se totiž vůbec pravděpodobné, že by se ještě někdy mohla setkat s podobně unikátním zvířetem. Jedno takové přitom žilo na stejném místě jako Pigcasso, informovala agentura AP.

Když jí tedy nedávno volal správce farmy, že jedna z tamějších ovcí zkouší malovat, Joanne tomu vůbec nevěřila a spíše odhadovala, že muž měl v tu chvíli v sobě již o pivo víc. Ale když dorazila na místo se štětci, aby malířský apetit zmíněné ovce prověřila, mohla se sama přesvědčit, že je to pravda.

Malující prase Pigcasso vydělalo svými obrazy přes 28 milionů korunVideo: Caters News/JOANNE LEFSON, AP

Po prvotním šoku však Joanne i ostatním lidem na farmě začaly věci zapadat do sebe. Ovečka, kterou pracovníci stanice coby zhruba týdenní jehně zachránili v roce 2022 u silnice v oblasti velkých ovčích chovů, se totiž vždy pohybovala poblíž Pigcasso, zejména pak pokud ta zrovna malovala. Ráda pak také pózovala u již hotových pláten.

Letos pak tato ovce, která se dnes již s odkazem na známého současného umělce pyšní jménem Baanksy, projevila svou chuť malovat při stříhání vlny. Střihači totiž k očištění nůžek použili jeden ze štětců, který na farmě zbyl po Pigcasso, a Baanksy jej vzala do tlamy a snažila se malovat na stěnu stodoly.

„Je to neuvěřitelné, ale Baanksy se naučila malovat tím, že když byla ještě malé jehně, pozorovala Pigcasso,“ nevychází z údivu Lefsonová. Ta je zároveň přesvědčena o tom, že ovečka s vášní pro malování boří mýty o tom, že tato zvířata jsou hloupá stvoření.

Obrazy, které namalovalo prase, vydělaly již přes 28 milionů

Koktejl

Výběr článků

Načítám