Hlavní obsah

Ochlazování v pražské zoo: Led pro medvěda i do výstřihu

Praha

Zoo Praha si na tento výrazně teplý týden připravila pro svá zvířata další ochlazovací nadílku v podobě ledových kostek, které zaměstnanci nasypali po tunách do vybraných výběhů. Nejvíce si ochlazení užívali lední medvědi. Kostky ledu dostali ale též třeba sloni indičtí. Ojedinělou radost zvířat zachytila i kamera Novinek.

Lední medvědi i sloni se v pražské zoo opět ochlazují ledem. Zvířecí nadšení zachytila kamera NovinekVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„My jsme už loni přemýšleli o způsobu, jak ochladit zoologickou zahradu a to nejen zvířata, ale i návštěvníky a přišli jsme s takovým nejprimitivnějším řešením, a to zkrátka, že zahradu zasypeme tunami ledu,“ prozradil Novinkám tiskový mluvčí Zoo Praha Filip Mašek.

Na tyto dny, kdy budou podle meteorologů vládnout tropické teploty, objednává zahrada zhruba 10 tun ledu, které se distribuují vybraným zvířatům.

„Dnes led dostali třeba sloni nebo lední medvědi, kteří si led užívali asi úplně nejvíce. Udělali si z toho takové lože a opravdu se tam vyřádili,“ okomentoval radost zvířat Mašek.

FOTO: ZOO pod ledem. Ochlazení si v létě užívají i zvířata

Koktejl

Led ale dostali třeba i papoušci nestor kea, kteří obývají pohoří Jižní Alpy na jižní části Nového Zélandu, kde mohou se sněhem a ledem přijít do kontaktu.

„My se zpravidla snažíme led dávat zvířatům, která ho mohou potkat ve volné přírodě. To je i případ slonů indických, kteří mohou vystoupat i na horní úpatí Himálají,“ dodal Mašek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zvířata v ZOO Praha dostávají v horkých letních dnech ledové osvěžení. Na snímku papoušek nestor kea.

Osvěží i návštěvníky

Ledové hrátky si mohou dopřát i návštěvníci zoo, kteří se v horkých dnech do zahrady vydali. Podle mluvčího se po krátkém zdráhání většina lidí osmělí. „Viděl jsem maminku, která si led sypala do výstřihu, a tatínka, který si ledem naplnil čepici,“ vyprávěl mluvčí zoo.

O ledovém osvěžení dává zahrada většinou vědět na svých sociálních sítích. „My totiž těch deset tun ledu musíme objednat, nechat nachladit a dovézt, takže vždy tak dva, tři dny předem dáváme lidem vědět,“ informoval Mašek.

Želvy z pražské zoo si užívají melounové hody. Jako když dáte dítěti bonbon, říká chovatelka

Koktejl

FOTO: Zvířata v pražské zoo měla dýňové hody

Koktejl

Výběr článků

Načítám