Hlavní obsah

Objevil se zřejmě nejstarší vzkaz v lahvi, v moři mohl plavat 150 let

Ocean City

Amy Smythová Murphyová se na začátku července procházela po pobřeží v Ocean City a při tom narazila na lahev se vzkazem, jenž by se mohl stát tím nejstarším, který byl kdy nalezen. Pochází podle všeho z roku 1876, čímž by o deset let překonal současný rekordní nález. Musejí to ovšem ještě potvrdit odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Vzkaz v lahvi

Článek

Amy Smythová Murphyová žije v malém městečku Haddon Heights v americkém státě New Jersey, ale na začátku července se vydala za svou matkou do Ocean City. Při procházce po pláži tam pak narazila na předmět, který má velkou šanci stát se nejstarším dosud nalezeným vzkazem v lahvi, informoval web The Philadelphia Inquirer.

Nahrává tomu několik okolností. V prvé řadě je to vizitka společnosti W. G. & J. Klemm zabývající se nábytkem a zařízením pro domácnosti, jež byla uvnitř lahve.

Firma Klemm & Brother byla v 19. století ve Filadelfii známá výrobou nejrůznějších nástrojů, ale Amy se podařilo najít úmrtní oznámení z troku 1917, podle nějž zemřel William G. Klemm z Camdenu, odkud je to do Filadelfie doslova jen přes řeku. U tohoto pána pak bylo uvedeno, že se zabýval stejným oborem jako firma z vizitky.

Na její druhé straně pak je stále patrný ručně psaný krátký vzkaz, který sice bylo potřeba nějakou dobu luštit, ale nakonec se ukázalo, že zmiňuje Atlantic City, Filadelfii, jachtu Neptune a je zde také datum 6. srpna s číslem 76. Vzhledem k výše uvedenému je Amy přesvědčená, že jde o zkrácený zápis letopočtu 1876.

Tomu zatím nahrává i samotná lahev. Nese totiž označení společnosti Barr & Brother Philadelphia, přičemž zatím se podařilo zjistit, že tato firma vyráběla produkty ze skla zhruba mezi lety 1870 a 1900.

Amy proto kontaktovala společnost Guinness World Records, aby její nález odborně posoudila a na základě toho jej prohlásila za nejstarší dosud objevený vzkaz v lahvi. Ale mezitím i ona sama pátrá dál.

Mimo jiné tak například našla starou zprávu z roku 1874, podle níž kapitán Samuel Gale z Atlantic City dokončil stavbu úžasné jachty, kterou pojmenoval Neptune. V jeho nekrologu z roku 1923 pak stojí, že kapitán Gale byl tak populární osobnost, že cestující za plavby s ním platili dvojnásobek ve srovnání s konkurencí.

„Ráda bych zjistila, kdo se na té lodi plavil, jestli šlo o výlet, nebo zda to byla obchodní cesta. Je tu ještě spousta otázek,“ odkrývá své další plány Amy Smythová Murphyová.

Pokud se nakonec skutečně potvrdí, že tento vzkaz v lahvi byl do vln hozen 6. srpna 1876, překoná současný oficiálně nejstarší nález o zhruba deset let. Současnou rekordmankou je lahev, kterou vlny v roce 2018 vyplavily v Austrálii a která obsahovala vzkaz posádky německé lodi Paula z roku 1886.

Vzkaz v lahvi strávil v moři 10 let, doplaval do vedlejšího města

Koktejl

Výběr článků

Načítám