Hlavní obsah

Obchodní dům s luxusem začal prodávat broskve z Fukušimy, radioaktivní nejsou

Britský obchodní dům s luxusním zbožím Harrods začal prodávat broskve, které se urodily v sadech na území japonské prefektury Fukušima. Jde o krok, který má rozptýlit obavy z radioaktivní kontaminace potravin z této oblasti, když v důsledku ničivé tsunami došlo v roce 2011 k vážné havárii zdejší jaderné elektrárny.

Foto: STR / JIJI Press / AFP, Profimedia.cz

Britský obchodní dům Harrods začal prodávat broskve z Fukušimy.

Článek

Britský obchodní dům Harrods je známý tím, že prodává drahé a luxusní zboží. K němu nově zařadil i broskve z japonské prefektury Fukušima, kterou v roce 2011 postihla vlna tsunami. V jejím důsledku došlo k havárii jaderné elektrárny Fukušima I, z níž do okolí uniklo značné množství radioaktivních látek.

To znamenalo mimo jiné katastrofu i pro místní zemědělce, protože plodiny z této oblasti byly rázem považovány za radioaktivní, a jejich odbyt tedy prakticky ze dne na den významně klesl. Po třinácti letech je však již situace v pořádku jak podle úřadů, tak podle fukušimských pěstitelů, kteří se snaží znovu prosadit na mezinárodních trzích.

V této iniciativě se značně angažuje také společnost Tokyo Electric Power Company, která jadernou elektrárnu ve Fukušimě provozuje a která se zároveň snaží vrátit dobrou reputaci jak této prefektuře, tak plodinám, které se zde pěstují.

Americká armáda nakoupí v Japonsku mořské plody. Reaguje na čínský zákaz dovozu po vypouštění fukušimské vody

Amerika

Jako první vlaštovku si vybrala místní broskve, protože Fukušima je z japonských prefektur na druhém místě, co se týče vypěstovaného množství právě tohoto ovoce. Podobné kampaně již firma spustila například také v Thajsku nebo ve Spojených státech.

Velká Británie zrušila poslední omezení dovozu potravin z Fukušimy už před dvěma lety, ale broskve Harrods jsou podle webu BBC prvním případem v celé Evropě, kdy se zde toto fukušimské ovoce začalo prodávat.

A bude to asi i jeden z důvodů, proč britský prodejce dostál své pověsti, a nebojí se říci si o hodně peněz. Krabička se třemi broskvemi se tam totiž prodává za 80 liber (zhruba 2400 korun). V říjnu pak chce Harrods svůj sortiment obohatit také o fukušimské hrozny odrůdy Shine Muscat.

Některé další země však mají stále obavy. Poté co bylo i s posvěcením OSN oznámeno, že bude z elektrárny do oceánu vypuštěna odpadní voda, zastavila dovoz ryb a mořských plodů Čína, která je na tomto poli obecně pro Japonsko největším odběratelem. Ke stejnému kroku pak přistoupilo i Rusko.

Nicméně ačkoliv jsou přinejmenším fukušimské plodiny podle všeho již naprosto bezpečné, odstraňování následků havárie potrvá ještě mnoho let. Teprve nyní, po 13 letech od katastrofy, se vědci chystají odebrat malé množství materiálu, jehož analýzou by se mělo podařit posoudit, jak přesně vypadá situace uvnitř reaktorů. Není však pochyb o tom, že radiace tam bude stále velmi vysoká.

Japonský premiér před kamerami snědl rybu z Fukušimy. „Velmi dobrá,“ pochvaloval si

Zahraniční

Výběr článků

Načítám