Hlavní obsah

Obama na mítinku zarapoval

Bývalý americký prezident Barack Obama předvedl, že se nebojí pustit se na veřejnosti i do rapu. Na mítinku na podporu demokratické kandidátky na prezidentku USA Kamaly Harrisové, který se konal v Detroitu, přednesl slova z úvodu skladby Lose Yourself amerického rappera Eminema. Právě Eminem, vlastním jménem Marshall Mathers, ho na pódiu přivítal.

Eminem podpořil Harrisovou, Obama zarapoval jeho skladbu Lose YourselfVideo: Reuters

Článek

„Jak mnozí z vás vědí, město Detroit a celý stát Michigan pro mě hodně znamenají a v těchto volbách se na nás pozornost soustředí více než kdy jindy,“ uvedl Eminem na mítinku, který se konal v úterý (v noci na středu středoevropského letního času).

„Myslím, že lidé by se neměli bát vyjadřovat své názory a že nikdo nechce Ameriku, která se obává odplaty nebo toho, co lidé udělají, pokud dáte svůj názor najevo. Myslím, že viceprezidentka Harrisová podporuje budoucnost této země, v níž budou tyto a mnohé další svobody respektovány a zachovány,“ dodal a vyzval diváky, aby šli k volbám.

Bývalý americký prezident Obama následně po příchodu na pódium uvedl, že na veřejnosti vystupoval už mnohokrát, takže nebývá nervózní, ale že cítil, že má s Eminemem něco společného. Nato začal odříkávat text z úvodu rapperovy písně Loose Yorself, která začíná slovy o zpocených dlaních a zesláblých kolenou.

Trump místo odpovědi na otázky jen přes půl hodiny tancoval

Volby USA

Ve svém vystoupení Obama pochválil Eminemovu tvorbu a naopak kritizoval republikánského kandidáta a také bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Vedle toho také řekl, že Harrisové a jejímu volebnímu partnerovi Timu Walzovi skutečně jde o blaho občanů, nikoliv o své vlastní zájmy. O Trumpovi naopak Obama řekl, že prodává bible se svým jménem, zlaté tenisky a údajně švýcarské hodinky a že mu jde o moc a o peníze, nikoliv o občany a střední třídu.

Za dezinformacemi o Timu Walzovi stojí Rusko

Volby USA

Eminem v minulosti podpořil Obamu a v posledních prezidentských volbách v roce 2020 vyjádřil podporu kampani Joea Bidena a Harrisové. Trump následně označil Eminema za „takzvanou hvězdu“ a během setkání s voliči v Severní Karolíně o Obamovi prohlásil, že je „skutečný hňup“, který rozděluje zemi. Zároveň poznamenal, že takto o Obamovi smýšlel i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Harrisovou v kampani podpořila řada celebrit, kromě Eminema mezi nejznámější z nich patří například zpěvačky Taylor Swiftová a Billie Eilish. Mezi herci, kteří demokratku veřejně podpořili, jsou například dlouhodobý sponzor demokratů George Clooney, Barbra Streisandová, Matt Damon, Robert De Niro, Jamie Lee Curtisová, Brad Pitt, Angelina Jolie či Rosie O’Donnellová.

Trump má mezi americkou kulturní elitou výrazně méně přízně. Podporují jej například zpěvačka a modelka Amber Roseová, hudebník Kid Rock, herci Jon Voight, Dennis Quaid nebo Zachary Levi či bývalý wrestler a příležitostný představitel akčních či komediálních rolí Hulk Hogan. Jak silně může podpora celebrit ovlivnit rozhodnutí voličů, zůstává otázkou.

I ty hranolky přesolil. Trump v zástěře servíroval u McDonald's

Koktejl
Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Barack Obama a Eminem na pódiu v Detroitu

Výběr článků

Načítám