Hlavní obsah

Nudista ve Španělsku přišel na policejní stanici nahý, u soudu dostal pokutu

Španělský nejvyšší soud potvrdil pokutu 1080 eur (zhruba 27 tisíc korun) pro nudistu, který přišel na policejní stanici nahý a přes opakované výzvy se odmítl obléknout. Nahota není ve Španělsku zakázaná, pokutu dostal za neuposlechnutí policie, napsala agentura AFP.

Foto: ČTK

Nudista

Článek

V létě 2020 chtěl nudista na policejní stanici ve Valencii na východě Španělska podat trestní oznámení, ale do budovy vešel jen v botách a s batohem, v němž měl oblečení. Policisté ho opakovaně žádali, aby se oblékl, protože podle nich narušoval běžný chod stanice. Muž to však odmítl s tím, že má právo zůstat nahý. Za své jednání dostal pokutu.

Aktivista se proti pokutě odvolal, ale nejvyšší soud teď jeho odvolání zamítl. Příkazy vydané policií byly podle soudu „nezbytné pro zachování veřejného pořádku a pokojného soužití“.

Alejandro Colomar

Muže španělská média identifikovala jako Alejandra Colomara, známého zastánce naturismu, který byl již v minulosti pokutován za obnažování. Před dvěma lety se dostal na titulní stránky novin, když se snažil přijít nahý k soudu ve Valencii, před nímž měl stanout opět kvůli veřejnému obnažování.

Nahota na veřejnosti je ve Španělsku legální od roku 1988, ale jednotlivci mohou být stíháni za přestupky proti veřejnému pořádku, pokud svou nahotou provokují nebo obtěžují ostatní.

Český právní řád se nahotou na veřejnosti nezabývá, zpravidla je trestána na základě paragrafů o výtržnictví nebo o veřejném pohoršení, uvádí server naturista.cz.

V Arizoně již podruhé vztyčili třináctimetrovou sochu nahého Trumpa

Koktejl

Výběr článků

Načítám