Hlavní obsah

Nový městský holubník v Brně zatím testuje první opeřenec

Brno

Po krátkém pochodu bludištěm magistrátní budovy v Šumavské ulici v Brně se dostáváme schody na plochou střechu. Sotva klaply plechové dveře, zamával křídly a uletěl. První městský holubník v Brně má zatím jediného plachého obyvatele. Ten, jak zřizovatelé doufají, postupně přiláká další kolegy, jejichž přemnožení je černou můrou většiny měst.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Holubi v centru Brna

Článek

Pomocí holubníků, kterých má přibývat, se i Brno bude snažit regulovat odebíráním vajec snůšku ptákům, a tak korigovat jejich počet. „Mají zde klid, krmení a vodu. A to by mělo stačit k tomu, aby se sem postupně vydali k zahnízdění,“ řekla Novinkám vedoucí odboru vodního a lesního hospodářství brněnského magistrátu Marta Kolková, která má holubník na starosti.

Jak dodala, ptáci budou pod veterinárním dohledem a také trus bude ekologicky zlikvidován. Byť by se asi našlo dost zahrádkářů, kteří by obvykle ceněné guano rádi použili do svých záhonů. U nás je však tento trus považován za nebezpečný odpad.

První brněnský holubník pro dvaatřicet ptáků, na který dřevo dodala městská společnost Lesy města Brna a který vybudovali učni v rámci výuky, byl vestavěn do nepoužívaného střešního přístřešku, takže nebyly potřeba žádné stavební úpravy. Přišel – včetně projektu – podle informací magistrátu na sto čtyřicet tisíc korun. Vyhodnotit projekt chce město za rok.

Policejní radar změřil i holuba. Vyvolalo to zajímavou diskusi

Koktejl

Další bude ve věznici

„Aktuálně na něm s námi navíc spolupracuje Mendelova univerzita, která zpracovává monitoring holubí populace v Brně. Po jejím dokončení nám výsledky předá. I to bude významný podklad pro další plán, jak počet holubů ve městě udržet na snesitelné míře. Zároveň se už teď pracuje na projektu druhého holubníku, který by měl pojmout až 150 opeřenců. Ten bude na střeše bohunické věznice,“ uvedl náměstek primátorky pro životní prostředí Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Náměstek brněnské primátorky Filip Chvátal doufá, že první městský holubník brzo ptáci obsadí

Podle opakovaného sčítání je v Brně odhadem až osmadvacet tisíc holubů a k regulaci této populace by mělo pomoci až sedm dosud zamýšlených holubníků, které mají vznikat podobně jako v jiných městech podle nápadu iniciativy Městské holubníky.

Holubí válka v Brně. Zrůdo, chcípni i s rodinou, píšou lidé místostarostce kvůli odchytu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám