Hlavní obsah

Nezvěstný oslí mazlíček se po pěti letech našel. Adoptovalo ho stádo jelenů

Oslík Diesel se ztratil rodině z Kalifornie před pěti lety. Lovec ze severní Kalifornie natočil v březnu letošního roku video, kde ve skupině jelenů wapiti je přítomen i osel a tváří se jako jeden z nich. Toto video se poměrně rychle rozšířilo na sociálních sítích až k původním majitelům, kteří jsou přesvědčeni, že se jedná o jejich Diesela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dave Drewry s ženou Terrie žijí na ranči poblíž kalifornského Auburnu v horské oblasti severně od Sacramenta. Rodina Drewryových adoptovala Diesela od Úřadu pro správu půdy a on žil na jejich ranči několik let spolu se slepicemi, lamou a miniaturním oslíkem.

Rodina prozradila, že Diesel se ztratil poté, co se vylekal během jejich společného výletu a utekl pryč. Pátrali po něm, opakovaně prohledávali místa, kde jej zahlédli naposledy, ale marně.

Svět má o jednoho vzácného osla víc. Narodil se ve Dvoře Králové

Koktejl

Drewryovi předpokládali, že bezbranného osla napadla puma či jiná šelma. Roky ubíhaly bez zmínek o Dieselovi - až do března letošního roku, kdy lovec spatřil a nafilmoval stádo nejméně tuctu jelenů wapiti v severokalifornské divočině. Mezi nimi byl kupodivu i osel.

Video bylo podle CNN pořízeno pouhý kilometr od místa, kde se Diesel v roce 2019 ztratil. Osel na něm působí jako naprosto přirozený člen stáda.

Drewryová si je jistá, že osel na videu je jejich Diesel. „Bylo to úžasné. Konečně jsme ho viděli. Konečně víme, že je v pořádku. Žije ten nejlepší život. Je šťastný, je zdravý. Je to velká úleva,“ řekla Drewryová pro CBS.

Přestože se jí po něm stýská, Drewryová řekla, že se nebude snažit Diesela chytit a přivést zpět. Jako pastevní zvířata si oslové ve volné přírodě obvykle najdou dostatek potravy. Podle videa to navíc vypadá, že se mu v divočině s přáteli po boku daří.

„Je venku a dělá to, k čemu byl předurčen,“ řekla Drewryová televizní stanici.

Osli jsou známí svou ochranitelskou povahou a často se používají k ochraně stád ovcí a koz před predátory, které odstrašují svým hlasitým hýkáním.

Tři oslové získali dvousettisícovou dotaci

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám