Hlavní obsah

Nesbírejte, foťte! Doporučují zvířecí záchranáři

Pavlov u Ledče nad Sázavou

Zařízení na záchranu živočichů v této době praskají ve švech. Kromě skutečně nemocných, zraněných či jinak ohrožených ptáků a savců však lidé stále často „zachraňují“ mláďata, která opuštěná jen vypadají. Stanici Pavlov se v komunikaci s nálezci osvědčila aplikace pro chytré telefony.

Foto: Jaroslav Loskot

Případ zbytečné záchrany mají v Pavlově i mezi srnčaty.

Článek

„Spousta lidí už o problému se zbytečným „zachraňováním“ ví, ale když přijde na věc, nejsou si vyhodnocením situace jisti a neodolají,“ popsal ředitel zařízení Zbyšek Karafiát. Nejčastěji jde o ptáčata, ale mají tu i srnče, u kterého se ukázalo, že jen nezvládlo přeběhnout silnici za matkou.

Zaměstnanci stanice s působností pro rozlehlou Vysočinu jsou v této době permanentně na cestách a extrémně vytížení. S krmením drobotiny výrazně pomáhají dobrovolníci.

Foto: Jaroslav Loskot

Nejčastějšími nalezenci jsou ptáci. Nejmenší droboť se krmí stříkačkou…

„Bez jejich pomoci bychom to nezvládli,“ odhadl ředitel Karafiát aktuální počet ptáčat na pět desítek a k tomu do třiceti savců: kuny, zajíce a srnčata. V meziročním srovnání jde opět o nárůst. A to právě čekají další vlnu, mladé začnou vyvádět vlaštovky, jiřičky a rorýsi.

„Potěšitelné aspoň je, že roste počet lidí, kteří dřív zavolají, než na nalezeného tvora sáhnou. Žádáme je, aby ho na místě vyfotili a poslali nám fotky přes WhatsApp. Ty hodně napovědí, v řadě případů je možné zvíře v přírodě nechat,“ uvedl odborník.

Živočichů, kteří pomoc člověka skutečně potřebují, totiž na stanici přibývá i bez zbytečných zásahů. „Hodně ptačích mláďat tu máme ze zničených hnízd, třeba káňata z pokáceného stromu, nebo ptáky napadené kočkou. Takové případy jsou tu samozřejmě oprávněně,“ doplnil ředitel stanice.

Foto: Jaroslav Loskot

Happy end v příběhu kun o mrtvé matce a mláděti, které se vydalo pro pomoc.

Největší odměnou za práci je pak vypouštění zdravých a plně soběstačných živočichů zpět do přírody. V nejbližších dnech to čeká například tři mláďata kuny skalní. „První z nich objevila paní, která byla na procházce se psem a slyšela zoufalé pískání. Při prohledání terénu se ale nepodařilo zjistit, odkud se tam mládě vzalo. Za tři dny nato ale byla nalezena mrtvá matka, přejelo ji auto. Nedaleko odtud jsme pak objevili dutinu stromu s dalšími dvěma mláďaty, už byla polomrtvá,“ popsal Zbyšek Karafiát.

Za oprávněný případ výjezdu mají zvířecí záchranáři i čerstvou kuriozitu z Borku u Chotěboře. „Auto tam srazilo samečka žluny zelené, a když pán po asi patnácti kilometrech dorazil domů, zjistil, že pták uvíznul v přední masce vozu. Žil, ale byl ve stavu, kdy bylo na místě se domnívat, že bude mít řadu zlomenin. Když se ale za dvě hodiny nato podařilo kolegovi dostat na místo, našel zdravého a čilého tvora, kterého jen odvezl na místo srážky a mohl ho bez problémů vypustit,“ usmál se ředitel Stanice Pavlov.

Labuťák už po greenu u Kuřimi nebloudí sám

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám