Hlavní obsah

Nepovedená vražda. Osmdesátiletá Ruska má celý život v mozku třícentimetrovou jehlu

Lékaři z ruského ostrova Sachalin na začátku října zveřejnili snímky mozku, na nichž je patrná zhruba třícentimetrová jehla. Tu do hlavy dnes osmdesátileté ženy zavedli její rodiče, protože se v těžkých válečných časech báli, že dcerku nedokážou uživit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sachalinská seniorka podstoupila z blíže nespecifikovaného důvodu vyšetření mozku, při němž lékaři narazili na zhruba třícentimetrovou jehlu. Ženě však toto cizí těleso překvapivě nezpůsobuje žádné potíže.

Alarmující je tak v prvé řadě důvod, proč se jehla v jejím mozku ocitla. Přesné datum není známo, ale podle dostupných zdrojů se žena narodila v roce 1943, tedy za druhé světové války, kdy v tehdejším Sovětském svazu panoval nedostatek všeho, včetně potravin.

Mnozí rodiče proto měli obavy, že nedokážou uživit ani sebe, natož ještě malé potomky. Nezřídka tak své děti krátce po narození zabíjeli. Vražda jehlou pak měla zahladit stopy. Protlačila se měkkou tkání na hlavě novorozence a narušení se zanedlouho zatáhlo. Dítě tudíž zemřelo bez zjevných stop po násilí a zdánlivě i bez zranění.

Ženě ze Sachalinu však tato procedura zjevně nijak vážně neuškodila, a to navzdory skutečnosti, že podle deníku Daily Mail se jehla nachází v té části mozku, která má na starosti zpracovávání smyslových vjemů a řešení komplexních úloh, jaké představuje například matematika.

Lékaři navzdory překvapivému nálezu nepodnikli žádné další kroky. Jehla totiž nepůsobí žádné potíže a její odstranění představuje náročný a potenciálně riskantní operaci. Vážné problémy by ovšem mohly nastat právě po jejím vyjmutí.

Australanka měla deprese a zapomínala. Z mozku jí vyoperovali živou osmicentimetrovou hlístici

Koktejl

Výběr článků

Načítám