Článek
Tuny lávy ničící domy a silnice, tisíce evakuovaných lidí. Sopka Kilauea do vzduchu stále chrlí dým a jedovaté výpary. Přesto se najdou lidé, které při pohledu na zuřící vulkán napadne jediná myšlenka: „Mohl bych si nad lávou opéct marshmallow, kdybych měl dostatečně dlouhý klacek?“ Tak totiž zněla otázka, se kterou se uživatel Twitteru obrátil na Geologický úřad Spojených států.
Erm...we're going to have to say no, that's not safe. (Please don't try!) If the vent is emitting a lot of SO2 or H2S, they would taste BAD. And if you add sulfuric acid (in vog, for example) to sugar, you get a pretty spectacular reaction.
— USGS Volcanoes🌋 (@USGSVolcanoes) 29. května 2018
A dostalo se mu odpovědi. „Musíme říct, že ne. Není to bezpečné (prosím, nezkoušejte to!),“ odpověděl úřad na svém účtu. Láva může vylučovat do vzduchu oxid siřičitý a sirovodík. Kromě toho, že tyto plyny jsou prudce jedovaté, způsobily by i to, že by sladká pěnová lahůdka chutnala opravdu velice špatně.
„Pokud smícháte kyselinu sírovou (ve vulkanickém smogu, například) s cukrem, dostanete opravdu pořádnou reakci,“ varuje ještě úřad. Uživatel se ale nedal odbýt: „Dobře, a co třeba hot dogy?“ Na tuto otázku už pracovníci geologického úřadu neodpověděli.
Reakce cukru s kyselinou sírovou
Mohlo by se zdát, že odpovídat internetovým vtipálkům je jen ztrátou času, jenže varování před podobnými pokusy není neopodstatněné. Před patnácti lety byli těžce popáleni tři američtí turisté, kteří si marshmallow pokusili opéct nad lávou u sicilské Etny.