Hlavní obsah

Německá korveta na Temži vyřvávala melodii z Hvězdných válek. Žádné hlubší poselství, uklidňovala Deutsche Marine

Německá válečná loď vzbudila tento týden pořádný rozruch v Londýně, když plula po Temži a z jejích reproduktorů vyřvával Imperiální pochod, ústřední melodie z kultovní filmové série Hvězdné války.

Z německé válečné lodi plující Londýnem zněl Imperiální pochod z Hvězdných válekVideo: AP

Článek

Korveta FGS Braunschweig připlula do britské metropole, aby si doplnila zásoby, protože se v těchto dnech pohybovala v Severním moři a Lamanšském průlivu na výcvikové misi. Po Temži ji táhl remorkér.

Slavná melodie ve velmi hlasitém provedení okamžitě upoutala pozornost kolemjdoucích, kteří byli zmateni a ze břehů Temže nevšední úkaz natáčeli. Na sociálních sítích se to vzápětí hemžilo pobavenými komentáři o „německé invazi“.

„Začínám se bát, že Němci konečně mají smysl pro humor,“ zavtipkoval jeden diskutující. „Trvalo jim to téměř 80 let,“ dodal v narážce na porážku nacistického Německa ve druhé světové válce.

„Bez světelných mečů“

„Když remorkér táhnul loď poblíž mostu Tower Bridge, námořníci stáli na palubě. Bohužel bez světelných mečů,“ přidal se další.

Do svého zpravodajství událost zařadila i britská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice BBC. Na četné dotazy médií pak muselo reagovat i německé vojenské námořnictvo (Deutsche Marine).

Jeho mluvčí ujistil, že za reprodukcí Imperiálního pochodu se neskrývá žádná hrozba a že vše záleží na kapitánovi plavidla. „Velitel si může vybírat hudbu svobodně. Volba melodie nemá žádné hlubší poselství,“ uvedl.

Německé velvyslanectví v Londýně upřesnilo, že kapitán korvety je velkým fanouškem Hvězdných válek a obdivovatelem hudby Johna Williamse, autora Imperiálního pochodu. „Pokaždé, když jeho loď navštíví cizí přístav, si zvolí jinou Williamsovu melodii,“ uvedla ambasáda.

Jedny z nejoriginálnějších Star Wars se dočkají pokračování. Vrátí se i Vadná várka

Film

Výběr článků

Načítám