Hlavní obsah

Několikatunový keporkak u pobřeží USA převrhl člun se dvěma rybáři

O hororovém setkání na moři mohou hovořit dva rybáři, do jejichž člunu se na východním pobřeží Spojených států „opřel“ robustní keporkak (Megaptera novaeangliae), kytovec z čeledi plejtvákovitých. Impozantní scénu zachytili na video ze vzdálenosti několika metrů dva bratři na jiném plavidle.

Velryba převrhla rybářský člunVideo: AP

Článek

Drama se šťastným koncem se odehrálo asi tři kilometry od pobřeží města Portsmouthu ve státě New Hampshire. Na záběru je vidět, jak se několikatunový keporkak náhle vynoří nad hladinu a spodní čelistí udeří na malé rybářské plavidlo s dvoučlennou posádkou.

Člun dlouhý sedm metrů se převrhl a náraz oba muže vymrštil do oceánu. „Naštěstí to nešlo tak rychle, takže jsem nějak stačil odplavat, než se člun úplně převrátil,“ vylíčil situaci jeden z rybářů podle serveru CBS News.

Chvíli mu ale trvalo, než našel kolegu. Ten však také dokázal dobře zareagovat. „Moc času jsem na to neměl. Udělal jsem pár kroků nazpět a pak jsem si zahrál na supermana,“ řekl druhý rybář.

Turistům se u Kalifornie ukázala vzácná bílá kosatka

Koktejl

Sourozenci, kteří rybařili opodál a pořídili záznam, uvedli, že po incidentu keporkaka viděli ještě několikrát. „Je to neskutečné, naprosto neskutečné,“ popsal dramatické chvíle jeden z nich.

„Je to jejich domov“

Bratři přispěchali kolegům v nouzi ihned na pomoc, takže rybáři z převrženého člunu strávili ve vodě asi minutu. Ze setkání s keporkakem vyvázli bez zranění, jen byli poněkud psychicky otřeseni.

Zajistit se podařilo i člun, ale osobní věci, včetně mobilních telefonů, zůstaly ve vodě. „Musíme si uvědomit, že tohle je jejich domov. Je to jejich oceán a my jsme jim stáli v cestě,“ řekl jeden ze zachráněných rybářů. „Není to nic, co bych si chtěl zopakovat. Ale byla to úžasná zkušenost,“ dodal.

Podle expertů mohlo mít setkání s keporkakem i horší následky. V tomto případě měřil živočich asi devět metrů, a jednalo se tedy zjevně o mládě. Dospělí keporkaci dosahují dvojnásobné délky a váží až 30 tun.

Incident prý ale neměl nic společného s momentální náladou keporkaka, šlo zjevně o nešťastný řetězec okolností. „Byla to nehoda, nešťastná souhra náhod,“ řekla listu The New York Post oceánoložka Dianna Schulteová s tím, že keporkak v dané chvíli právě jedl.

„Proplouvají se široce otevřenou tlamou mezi hejny ryb a zavírají ji těsně předtím, než se vynoří na hladinu. Člun byl prostě ve špatný čas na špatném místě,“ vysvětlila Schulteová.

Marlín vyskočil nad hladinu a málem nabodl rybáře. Chyběly jen centimetry

Koktejl

Související články

Surfaře srazila velryba, zachytila to kamera

Australský surfař, kterého ve středu na moři srazil keporkak, může mluvit o velkém štěstí. I když ho zvíře při tom stáhlo pod vodu a bylo s ním ve velmi těsném...

Výběr článků

Načítám