Hlavní obsah

Největší hvězdou půlmaratonu v Kanadě se stal kozel. Dostal i medaili

Ve městě Conception Bay South na kanadském ostrově Newfoundland se o posledním zářijovém víkendu konal první půlmaraton, jenž zrodil nečekanou hvězdu. Stal se jí místní kozel Joshua, jenž se v závěru přidal k závodníkům a uběhl s nimi přibližně čtyři kilometry.

Foto: FB - Conception Bay South

Největší hvězdou půlmaratonu v Kanadě se stal kozel Joshua.

Článek

První ročník půlmaratonu T'Railway Trek, jehož trasa vedla po cestách a cestičkách v okolí města Conception Bay South na východě kanadského ostrova Newfoundland, se vyvedl nadmíru. A to i proto, že se k závodníkům přidal místní kozel Joshua.

Ten žije na farmě Taylor's Pumpkin Patch, jejíž název napovídá, že se ve velkém zabývá pěstováním dýní, ale také tam mají několik zvířat včetně Joshuy. A když uviděl, že kolem jeho revíru běží závodníci, pojala ho touha rozběhnout se s nimi.

Foto: FB - Conception Bay South

Největší hvězdou půlmaratonu v Kanadě se stal kozel Joshua.

Joshua s účastníky půlmaratonu běžel přibližně čtyři kilometry, než se lidem z farmy podařilo jej chytit. Ale radost mu nezkazili a posledního zhruba půl kilometru jej vedli do cíle, aby si také užil ten pocit při překročení cílové čáry. Pořadatelé mu pak ihned pověsili na krk medaili.

Joshuův majitel Jeremy Taylor později webu CBC řekl, že o útěku neměl nejmenší tušení a dozvěděl se o něm ze sociálních sítí. Podobně na tom byli i diváci, kteří čekali v cíli. „Nevěděli jsme, co si tom máme myslet. Prostě jsme se dozvěděli, že v závodě běží kozel,“ popsal jeden z nich, místní starosta Darrin Bent.

Foto: FB - Conception Bay South

Největší hvězdou půlmaratonu v Kanadě se stal kozel Joshua.

Překvapeni byli i samotní závodníci, přičemž někteří se rozhodli Joshuovi přizpůsobovat tempo. A téměř všichni se s ním v cíli chtěli vyfotit, což pro něj nepředstavovalo ani ten nejmenší problém. Na farmu, kde žije, totiž často chodí velké skupiny lidí, a tak je na ně zvyklý.

Závod, do něhož se vydalo kolem 250 účastníků, tak hned při prvním ročníku získal značnou publicitu a z Joshuy se stal místní maskot. Organizátoři proto doufají, že se jim kozla sportovce podaří zapojit i příští rok. Ale k běhu jej samozřejmě nutit nebudou, Joshua by měl mít čestné místo v cílovém prostoru, kde by měl vítat nejen závodníky, kteří trasu úspěšně dokončí.

Turisté nejsou vítáni ani v Coloradu, na jejich autě si zadováděly kozy

Koktejl

Výběr článků

Načítám