Článek
Jídlo, jehož hlavní složkou jsou říční oblázky, ale teoreticky lze použít libovolné vhodně velké oblázky, pochází z východočínské provincie Chu-pej. Jmenuje se suo-tiou, ale obecně je známé v anglickém přepisu jako suodiu – a vcelku právem se často označuje jako nejtvrdší jídlo na světě.
Připravuje se celé v jedné pánvi, kam se oblázky dají na chilli olej a postupně se přidávají ostatní ingredience, jako jsou česnek, papričky, koření a další přísady. Výsledkem je pikantní omáčka, která se z kamenů jednoduše ocucá. Ostatně i samotný název tohoto jídla podle serveru CNN znamená „nasát a vyhodit“.
Suodiu
Posted by Cooking TV on Wednesday, June 7, 2023
Na čínských sociálních sítích se objevila řada videí s pouličními prodejci, kteří suodiu připravují a někteří to pro pobavení zákazníků doprovázejí různými žertovnými verši. Relativně malé porce se pak prodávají za ceny kolem 16 jüanů, tedy za zhruba 50 korun.
Zpráva na CNN si všímá i dalšího aspektu. „Musím vám ty kamínky vrátit?“ ptá se na jednom videu zákazník kuchaře. Ten však s úsměvem odvětí, že si je může nechat jako suvenýr. Přece jen by to pro konzumenty přinejmenším z psychologického hlediska asi nebylo úplně to samé, jako když se v restauracích opakovaně používají příbory.
Ovšem co na první pohled vypadá jako další z mnoha čínských šíleností, je ve skutečnosti několik staletí dlouhá tradice. Tento pokrm totiž vznikl na lodích plujících po čínských řekách jako jídlo z absolutní nouze. Lodě totiž občas na řece uvázly a posádky si tak začaly připravovat suodiu, aby „našly štěstí v hořkosti“.