Článek
Barmani do svých koktejlů, jehož základ musela tvořit minerálka Mattoni, přidávali třeba různé druhy zeleniny, šlehačku, zmrzlinu, koření, ovocný jogurt, či okurkovou šťávu. Na tu právě vsadil náš reprezentant, sedmadvacetiletý Karel Válek z Českých Budějovic, který svůj koktejl pojmenoval Mr. Vokurka.
„Tenhle koktejl jsem vymyslel vlastně náhodou, když mi do rukou padl právě okurkový sirup,“ říká Karel Válek s tím, že nakonec zkoušel různé příchutě, až se mu podařilo po dlouhém dolaďování namíchat finální podobu koktejlu. Skončil na 14. místě.
Dekorace i z bambusu
Nápoje hodnotila odborná chuťová porota složená z prezidentů národních barmanských asociací. Důraz kladli především na chuť, vůni a celkový dojem koktejlu. Za zády barmanů stála ještě jedna komise – technická. Ta zase dohlížela na správný poměr ingrediencí, čistotu provedení a dodržení předem nahlášené receptury.
Vítězem celého klání se nakonec stal Bulhar Vasil Kolev, který si za svůj oranžový koktejl s dekorací z bambusu, mrkve, červené řepy, jablka a manga vysoutěžil finanční injekci v podobě deseti tisíc dolarů. Jeho mateřská barmanská asociace si díky němu odnesla pět tisíc dolarů.
:. Vítězný drink Grappatoni. Foto: archiv
Letošní novinkou soutěže Mattoni Grand Drink, která se v předchozích letech konala například v Budapešti, Krakově, Berlíně, Rize, či Karlových Varech, byla Koktejlová noc. V jejím průběhu se od minulého pátečního večera do sobotního brzkého rána utkalo šestnáct nejvyhlášenějších pražských barů. Drinky hodnotila porota i samotní návštěvníci podniků. Vítězem se stal bar Cloud 9.
Chcete si vítězný koktejl zkusit připravit sami? Přinášíme vám recept.
Název koktejlu: GRAPPATONI |
---|
Složení: 10 cl Mattoni, 2 cl mango Sirup, 3 cl pink grapefruit, liči sirup, 10 cl ananasová šťáva, bílé hroznové víno |
Dekorace: bambus, mrkev, červená řepa, jablko, mango, okvětní lístky |
Příprava nápoje: 1. V šejkru rozmačkáme hrozny a přidáme led. 2. Přilijeme další suroviny a protřepeme. 3. Přelijeme do sklenic long drink. 4. Přidáme Mattoni. |