Hlavní obsah

Jsou to nejchytřejší ptáci, jeden zamkl horolezce na WC. Teď míří do táborské zoo

Umí otočit vodovodním kohoutkem, zamknout zámek a o potravu se nebojí přetahovat třeba s kočkou. Řeč je o nejinteligentnějším ptáku na světě, kterým je papoušek nestor kea. Za pár týdnů ho uvidí návštěvníci v táborské zoo. Ošetřovatelé si papouška jménem Tapu přivezli z německé zoo. Nyní je v karanténě, pak se přestěhuje do venkovní voliéry.

Nestor kea patří k nejinteligentnějším ptákům na světěVideo: Lucie Kándlová, Evžen Korec, Novinky

Článek

„Nestor kea žije ve volné přírodě pouze na jediném místě na světě, a to na Jižním ostrově Nového Zélandu. Podle vědců, kteří tento druh již několik let zkoumají, jde o nejchytřejšího ptáka na světě. Některé historky o inteligenci těchto papoušků zní až neuvěřitelně, přesto jsou věrohodně prokázány. Například v jednom novozélandském kempu si kea pouštěl vodovodní kohoutek. Dokonce tu zamkl horolezce na záchodě. Vědci popisují i jeho přetahování se s kočkou o mršinu králíka. Prokázány jsou i případy, kdy odmontoval ventilky od pneumatik,“ přiblížil některé z těžko uvěřitelných příběhů Evžen Korec, ředitel táborské zoo.

Foto: Evžen Korec

Nestor kea

Vyřeší hlavolamy

Vědecké studie mluví také o tom, že papoušci kea umí používat jednoduché nástroje. Pomocí klacíků spustili v horách Murchison přes dvě stě nastražených pastí, čímž se dostali k návnadě uvnitř. „Nejenže si vybírali klacíky potřebné velikosti, ale ještě je ozobali tak, aby je mohli prostrčit skrz mřížku pasti a dosáhnout tak na její spouštěč,“ řekl Korec.

Foto: Evžen Korec

Nestor kea si zvyká v novém prostředí

V roce 2020 zkoumali vědci šest jedinců v novozélandském Christchurchi. Keové se dokázali naučit, jaké žetony z nabízených míst musí vybrat, aby získali pamlsek. Stejně zvládli spočítat vyšší šance na pamlsek při výběru správné misky. Tento způsob statistického uvažování byl do té doby prokázán pouze u šimpanzů. Inteligence těchto ptáků vědce fascinuje natolik, že dokonce v rakouském Bad Vöslau založili výzkumné středisko, které se nestory kea zabývá.

Na pokraji vyhubení

Paradoxem přitom je, že v 60. letech minulého století byli tito nejchytřejší papoušci na světě téměř vyhubeni. Stali se totiž nepřítelem novozélandských farmářů. „Podle mnohých svědectví, která se potvrdila až v 90. letech minulého století, nestoři napadali ovce. Novozélandská vláda tehdy dokonce vypsala odměnu za každého zabitého jedince. Následky byly katastrofální, zabito bylo na sto padesát tisíc papoušků a došlo to tak daleko, že byli na pokraji vyhubení. Od roku 1986 je nestor kea chráněný a před sedmi lety byl zařazen na Červený seznam ohrožených druhů. Aktuálně jich podle odhadů přežívá pár tisíc,“ dodal Korec.

V Táboře najdou azyl týraní tygři i levharti

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám