Hlavní obsah

Neflirtujte s místními ženami, nabádá příručka italské dozorce, kteří mají sloužit v Albánii

Italští vězeňští dozorci, kteří mají sloužit v albánských uprchlických centrech, dostali instrukce, jak se v této zemi chovat. Příručka jim mimo jiné klade na srdce, aby neflirtovali s místními ženami a nechodili nazí. Italská opozice to považuje za důkaz, jak je celý plán na zvládnutí migrace špatný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Itálie minulý rok uzavřela dohodu s Albánií, podle níž budou noví migranti připlouvající ze severní Afriky nejprve umístěni do uprchlických center v Albánii a jejich další osud bude záviset na rozhodnutí italských úřadů. Mají vzniknout dvě taková zařízení, ale otevřeno zatím nebylo ani jedno, přestože původní plán hovořil o letošním květnu. Novým termínem je 20. srpen.

V těchto centrech pak budou sloužit příslušníci italské vězeňské služby a již bylo vybráno 45 mužů, kteří se v první vlně přesunou do tábora u vesnice a letecké základny Gjadër na severu Albánie.

Tito dozorci už podstoupili instruktáž, jejíž součástí je i brožura popisující základní pravidla, jak se v Albánii chovat. Jsou zde pokyny ve čtrnácti oblastech, které například radí, jak se oblékat nebo kam chodit na kávu.

Ze známého swingers klubu v Německu bude ubytovna pro migranty. Štamgasti se bouří

Koktejl

Velké pobouření ovšem způsobil bod, v němž se Italům radí, aby neflirtovali s albánskými ženami. „Vyvarujte se nadbíhání místním ženám. Jde o konzervativnější společnost, zejména na severu země. Muž, který ví nebo vidí, že se o jeho ženu uchází jiný muž, se může zachovat zle,“ cituje z příručky server The Telegraph.

Zároveň se v pokynech uvádí, aby italští dozorci nechodili nazí nebo jen velmi málo oblečení, protože Albánci „jsou velmi cudný národ“.

Komedie, které se nikdo nesměje

Příručka sklidila kritiku nejen od italské opozice, ale také od odborového svazu italské vězeňské služby. Její generální tajemník Gennarino De Fazio ji označil za surrealistickou a podivil se, že její znění nikdo neprobral s nejvyšším vedením. „Nemyslíme si, že by byla záměrně sexistická, netolerantní nebo protietnická. Pravděpodobně jde o dílo některého příliš horlivého úředníka,“ řekl k příručce Gennarino De Fazio.

Zato opozice se do kauzy opřela se vší silou. Například opoziční poslanec Filiberto Zaratti obvinil vládu premiérky Giorgie Meloniové z „kulturního rasismu“, zatímco bývalý premiér Matteo Renzi mluví o „dalším mezinárodním přehmatu“.

Tím má zároveň na mysli celý italský plán, jak se vypořádat s přílivem imigrantů do Itálie. „Spíše než tragédií se tato operace stává komedií. Ale nikdo se nesměje,“ uzavřel svůj pohled na věc Matteo Renzi.

Výběr článků

Načítám