Článek
Například současný mistr republiky v sekání sektů Kamil Prokeš se ke svému titulu v mezinárodní konkurenci propracovával šavlí, sekyrou i dvěma sekyrami zároveň. V semifinále 5. ročníku mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů (sabrage) předvedl odborný servis sektu a odseknutí hrdla láhve dřevorubeckou sekyrou. Ve finále pak v rychlém sledu předvedl nejdříve standardní způsob odseknutí hrdla láhve (tedy s použitím šavle) o objemu 750 ml, pak již pokračoval s lahví MAGNUM 1500 ml, lahví DEMI 375 ml a také nejmenší lahví klasiky na trhu s objemem 125 ml, kterou otevřel pomocí velké dřevorubecké sekyry.
Podařilo se mu také otevřít současně dvě lahve rosé sektu DANIELA dvěma sekyrami. Vrcholem vystoupení budoucího mistra republiky bylo odseknutí lahve STEPHANUS Riesling sekt postavenou na vlastní hlavě bez přidržování.
Podařilo se mu také otevřít současně dvě lahve rosé sektu DANIELA dvěma sekyrami. Vrcholem vystoupení budoucího mistra republiky bylo odseknutí lahve STEPHANUS Riesling sekt postavenou na vlastní hlavě bez přidržování.
Kamil Prokeš je tedy tím nejpovolanějším, kdo vám může poradit, jak na to: „Těsně před sabráží odstraníte kapsli i klícku, láhev uchopíte za spodní část a musíte ji držet v úhlu 45 stupňů. Šavle musí směřovat po sváru a švih musí být proveden skutečně energicky. Po celý průběh musí být šavle vedena po povrchu láhve“. Správně sekat sekty se může naučit každý, tedy pokud má k dispozici šavli, či jiný vhodný předmět.
Prohlédněte si: Jak dělat sabráž
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku.
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku.
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku. Prohlédněte si: Explodující láhev
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku. Prohlédněte si: Explodující láhev
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku. Prohlédněte si: Explodující láhev Přemýšlíte, jak mohlo někoho napadnout používat k otevírání láhví šavli? Historie sabráže sahá zřejmě do napoleonských válek, během nichž se francouzští husaři dostali do mnoha evropských regionů. Díky mnoha vítězstvím měli i mnoho příležitostí k oslavám a tudíž k otevírání lahví vín. V sedle koně a se šavlí v jedné ruce pro ně bylo jednodušší láhev setnout, než se namáhat s tradičním otevíráním. Některé zdroje uvádějí, že sám Napoleon své vojáky povzbuzoval: „Šampaňské! Po vítězství si ho člověk zaslouží, po porážce jej potřebuje.“
Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé láhvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v láhvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v láhvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na tři stupně Celsia, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může láhev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku. Prohlédněte si: Explodující láhev Přemýšlíte, jak mohlo někoho napadnout používat k otevírání láhví šavli? Historie sabráže sahá zřejmě do napoleonských válek, během nichž se francouzští husaři dostali do mnoha evropských regionů. Díky mnoha vítězstvím měli i mnoho příležitostí k oslavám a tudíž k otevírání lahví vín. V sedle koně a se šavlí v jedné ruce pro ně bylo jednodušší láhev setnout, než se namáhat s tradičním otevíráním. Některé zdroje uvádějí, že sám Napoleon své vojáky povzbuzoval: „Šampaňské! Po vítězství si ho člověk zaslouží, po porážce jej potřebuje.“
Pokud byste opravdu chtěli sabráž vyzkoušet doma, doporučují odborníci k láhvi přikoupit gumové rukavice a ochranné brýle.
Zdá se vám sabrage příliš nebezpečná? Umění mistra republiky v této disciplíně si můžete vychutnat (jako diváci) na jeho show v rámci Festivalu otevřených sklepů již 17. října a sami zkusit něco méně nebezpečného - například degustační minikurz, gourmetské menu s vínem, volné ochutnávky vzorků vín sedmnácti vinařů, pití vína z vinné fontány a mnoho dalšího.