Hlavní obsah

Naučte se od profesionála otevírat ústřice

Novinky, toh

V Praze se opět bude zdolávat gurmánská lahůdka. V sobotu 27. března se tu již podeváté uskuteční mistrovství světa v otevírání ústřic. Přestože tato světoznámá lahůdka není v tuzemsku tolik oblíbená, i Češi mají na ústřice své přeborníky.

Článek

Například Václav Frič mistrovství vyhrál již pětkrát, letošního klání na Staroměstském náměstí se znovu zúčastní. Loni se mu podařilo otevřít dvacet ústřic za 90 sekund.

Letos se bude soutěž odehrávat podle mezinárodních pravidel, což znamená, že všichni zúčastnění se budou snažit otevřít v co nejkratším čase třicet ústřic.

Pochoutka je oblíbená zejména v Irsku, Holandsku a Francii. V Česku patří spíše mezi rarity.

„Ústřice se v Česku zabydlely, ale jejich prodej a konzumace zůstává dlouhodobě stejná a tvoří celkově pouze necelé procento prodejů ryb a mořských plodů,“ komentoval Bernard Schaut ze společnosti Makro, která je největším prodejcem ústřic v tuzemsku.

Výběr článků

Načítám