Článek
Autorem poněkud bizarního nápadu je oxfordský profesor experimentální psychologie Charles Spence. Náplast má být nošena stejně jako náplasti nikotinové. Jenže zatímco nikotinové náplasti uvolňují nikotin do těla nositele, tato veganská po poškrábání povrchu uvolňuje ven vůni slaniny.
Spence se dlouhodobě věnuje smyslovému vnímání a připomíná, že chuť a čich jsou smysly, které jsou velice úzce propojeny. Projevuje se to zejména při konzumaci potravin, kdy jejich chuť v závislosti na čichu vnímáme jinak.
Co se bude jíst v roce 2020? Burgery bez masa a růžičková kapusta
„Zažít pocity spojené s jídlem, jako třeba čichání aroma slaniny, může náš mozek přesvědčit, že jídlo jíme,“ vysvětlil Spence s tím, že vegani, kteří bojují s touhou jíst maso, by tak svou touhu mohli oklamat.
Firma Stron Root, která produkt začala testovat na dobrovolnících v britských městech Reading, Leeds a Liverpool, se netají tím, že by náplast s prozatímním názvem Meat-Patch ráda prodávala co nejdříve.
Burger s náhražkou masa dorazil už i do českých fastfoodů
Vedle těch, kteří novinku vítají, se na internetu objevilo už i mnoho kritiků, kteří si nechápavě klepají na čelo.
Vegetariánství a veganství je trendem, kterému se v poslední době snaží přizpůsobit stále více firem. Vyrábějí třeba základní „nemasa“, z nichž se pak připravují pokrmy, ale nabízejí i finální produkty, jako je třeba vegetariánský hamburger.