Hlavní obsah

Nandu pampový se v Ostravě vzorně stará o deset mláďat

Ostrava

Nový samec nandua pampového, který byl do ostravské zoo přivezen na začátku letošního roku z olomoucké zahrady, se nejen v novém domově zabydlel, ale už odchovává i svá první mláďata. Nikdo mu s mladými vůbec nepomáhá.

Samec nandua pampového v Zoo Ostrava vzorně pečuje o deset mláďatVideo: Enrico Gombala, Zoo Ostrava

Článek

Samec nyní starostlivě pečuje dokonce o deset svých potomků. U nanduů pampových totiž péči o potomstvo obstarává výhradně otec, a to včetně inkubace vajec. Matky se do odchovu nijak nezapojují, dokonce jsou od samce s mláďaty oddělené.

„Samec se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda. Snůšku samec inkubuje 35 až 40 dní. Následně pak o mláďata pečuje do stáří asi šesti měsíců,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že otec své děti střeží, všude je vodí, ale potravu si mláďata jsou schopna obstarat sama, a to už od svých prvních dnů na světě. Ostravský nandu pampový zasedl dokonce na 18 vajec, která mu během jednoho týdne nasnášelo pět samic. „Z vajec se 3. května vylíhlo deset mláďat, jedno se nevyklubalo a zbytek byl neoplozený,“ upřesnila Nováková.

Foto: Monika Vlčková, Zoo Ostrava

O mláďata pečuje samec nandua pampového zcela sám.

Běhají až 60 kilometrů za hodinu

Mláďata se starostlivým tatínkem mohou nyní návštěvníci zoo pozorovat ve výběhu naproti lvům. Nandu pampový je nelétavý pták, který obývá jihoamerické pampy. Je výborným běžcem, běhá rychlostí až 60 kilometrů za hodinu. Křídla, která nemá uzpůsobena k letu, používá při běhu k udržování rovnováhy nebo když chce prudce změnit směr, případně zastavit.

Mladí nanduové zůstávají ve skupinách až do své pohlavní dospělosti, tedy do věku dvou až tří let. V Červeném seznamu je řazen v kategorii blízko ohrožení. V jeho domovině je ohrožován zejména lovem pro maso a využíváním travnatých ploch, které obývá, pro zemědělství.

Foto: Monika Vlčková, Zoo Ostrava

Mláďata nandua pampového

Nandu pampovému z Olomoucka hrozilo utracení. Na poslední chvíli se přihlásil zájemce

Domácí
Související témata:
Nandu pampový

Výběr článků

Načítám